ZAVEJANI STE NA PUTU: Saveti spasilaca Gorske službe – šta nikako ne smete da radite zimi

Novosti online

14. 12. 2021. u 21:47

PRVI jači sneg u Srbiji doneo je mnogo posla Gorskoj službi spasavanja.

ЗАВЕЈАНИ СТЕ НА ПУТУ: Савети спасилаца Горске службе – шта никако не смете да радите зими

Foto: Privatna arhiva

Grupa od 17 avanturista, među kojima je bilo i dvoje dece, tokom vikenda je bila zavejana u jednoj kolibi na Maljenu. Do njih su stigli i spasioci Gorske službe spasavanja, koji su im doneli hranu. Njihov slučaj pokreže potanja - Kako da izbegavamo potencijalno opasne situacije kod ovako velikog snega?

Uroš Smiljanić, spasilac Gorske službe, kaže da je ova grupa avanturista postupila dobro, jer su tokom noći ostali u automobilu, grejali se, a tokom jutra pokušavali da se izvuku.

Oni su dobro poznavali taj kraj, gde se nalaze kuće i vikendice, što je doprinelo da se snađu. Smiljanić kaže da je, kad se putuje zimi, neophodno u automobilu imati ćebe, rezervnu hranu, vodu, nešto što može da ih drži toplim dok ih neko ne oslobodi ako upadnu u smet. Ističe da nikako ne sme da se izlazi iz automobila i da se traži put, ako se ne poznaje predeo, kao ni da se udaljava od vozila.

Smiljanić objašnjava da je jedan od najvećih problema zimi to što se baterija telefona brzo isprazni, pa je poželjno imati rezervnu bateriju. Prema njegovim rečima, sneg može da oteža pronalaženje orijentira, jer su sakriveni ili izgledaju drugačije, a same staze nisu vidljive dovoljno. Spasilac navodi da će pripadnici Gorske službe tokom zime i skijaške sezone dežurati na svim planinama.

- Jedan od velikih izazova tokom ovog perioda su i ljubitelji planinarenja koji vole da uživaju u planinama prekrivenim snegom, pa se nekad opuste i ostanu duže, te ih uhvati mrak - dodaje Smiljanić.

BONUS VIDEO - SLUŽBE NA TERENU: Sneg veje u Beogradu - ovako izgledaju ulice

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri