STIŽE NOVIH 30 MOĆNIH HELIKOPTERA: Srbija postaje velesila u regionu, uložićemo 1,25 milijardi evra u vojnu tehniku!

E V. N.

13. 12. 2021. u 09:39

SRBIJA će nabaviti još oko 30 helikoptera u 2022. i 2023. godini, bićemo helikopterska velesila u regionu!

СТИЖЕ НОВИХ 30 МОЋНИХ ХЕЛИКОПТЕРА: Србија постаје велесила у региону, уложићемо 1,25 милијарди евра у војну технику!

Foto: Tanjug

Ovo je jedna od ključnih poruka predsednika Aleksandra Vučića juče, na kraju trodnevne posete Nišavskom okrugu.

Šef države je nakon prisustva prikazu sposobnosti helikopterskih jedinica Ratnog vazduhoplovstva i PVO i 63. padobranske brigade, naglasio da je povećanjem plata zaustavljen odliv iz vojske, ukazao je i da je veliki broj helikoptera u ovoj i prethodnoj godini nabavljen:

- Očekujemo još ukupno 18 plus 12 helikoptera. Od toga će biti 11 helikoptera H145, zatim četiri Mi-35, tri Mi-17, plus 11 ili 12 Mi-35 koje polovne kupujemo od jedne članice EU. Tako da ćemo biti, ako to smem da kažem, helkopterska velesila u ovom regionu.

Predsednik je juče, na sastanku sa preduzećima odbrambene industrije Srbije, rekao da je doneta odluka da se domaća namenska industrija pomogne sa 145 miliona evra već u prvom kvartalu 2022. godine.

- Našli smo načina da sa oko 145 miliona evra ulažemo, uz striktnu kontrolu Ministarstva finansija, u kupovinu novih proizvodnih pogona i mašina i opreme, kako bismo mogli da osavremenimo naše fabrike i podstaknemo bolju proizvodnju i rentabilnost i bolje proizvode za našu vojsku - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug

Dodao je i da je doneta odluka da država u narednih pet godina naruči opremu, naoružanje i oruđe - vozila i ubojna sredstva, municiju, mine-rakete od domaće namenske industrije u vrednosti od 1,25 milijardi evra, što će, kako je istakao, biti dodatni podsticaj za razvoj namenske indsutrije i ogroman napredak u kupovini od strane Vojske Srbije.

Prema Vučićevim rečima, naša vojska će biti modernizovana, "uz sve ono što kupujemo od ruskih, francuskih i drugih partnera, što nije uračunato, a gde su ulaganja zaista ogromna".

Foto: Tanjug

- Počeli su prvi razgovori i za nabavku lovačko bombarderske avijacije, ići će se na uvećanje kapaciteta zavoda "Moma Stanojlović", koji radi remont aviona "orao", i sada mogu da ih urade tri za dve godine.

Vučić je istakao i da je razgovarano o ceni struje za fabrike namenske industrije.

- Gledaćemo da je držimo na minimumu tamo gde EPS ne bi mogao da izgubi. Hvala ljudima iz EPS, EMS i ODS i drugim koji su nam pomogali da sačuvamo sistem kako bi naše fabrike mogle da rade i isporučuju najbolju opremu našoj armiji - zaključio je Vučić.

Foto: Tanjug

U TEŠKIM USLOVIMA - PERFEKTNA VEŽBA

NA niškom vojnom aerodromu "Narednik-pilot Mihajlo Petrović" juče je prikazana demonstracija dejstava helikopterske jedinice i pripadnika 63. padobranske brigade Vojske Srbije, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića.

Na početku vežbe raport predsedniku predao je komandant 98. Vazduhoplovne brigade brigadni general Zoran Prodanović. Prikazu sposobnosti helikopterskih jedinica RV i PVO i 63. padobranske brigade prisustvovali su i ministar odbrane Nebojša Stefanović, ministar finansija Siniša Mali i načelnik Generalštaba VS general Milan Mojsilović.
Pripadnici VS izveli su demonstraciju klasičnog desanta padobranaca, desanta konopcem, podršku helikoptera dejstvu specijalnih jedinica, spasavanje ranjenika pomoću korpe i vezom i evakuaciju pripadnika 63. Padobranske brigade.
Šef države im je čestitao na uspešno izvedenoj vežbi, naglasivši da je izvedena u teškim uslovima na perfektan način.

Foto: Tanjug

SA DRUGOM IZ VOJSKE

PREDSEDNIK Vučić posle prikaza sposobnosti helikopterskih jedinica RV i PVO i 63. padobranske brigade u Nišu sreo je svog druga iz vojničkih dana.

- Srećan sam što sam u Nišu sreo Srđana Mitrovića, starog druga iz vojske koju smo služili pre 30 godina - napisao je Vučić na Instagram nalogu buducnostsrbijeav.

Foto: Tanjug

NAJVEĆA POPUNjENOST NA JUGU

PREDSEDNIK je ukazao da je trenutno najveća popunjenost u brigadama na jugu Srbije i najveći broj vojnika je u Nišu, Toplici, Vranju, Leskovcu, Pirotu, i Kraljevu. Tamo gde je najveći životni standard, dodaje, najniža je stopa popunjenosti, poput Beograda i u Vojvodini.

- Odliv iz vojske je bio veći pre pet godina nego danas, upravo zbog povećanja plata. Kako se budu približavali u odnosu na pripadnike MUP-a imaćemo sve više pripadnika vojske - rekao je Vučić.

BONUS VIDEO: SNAGA VOJSKE SRBIJE! Pogledajte akciju na vojnom aerodromu u Nišu

 
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (34)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!