SRBIMA NA KiM UGROŽENA SVA PRAVA: Povodom Međunarodnog Dana ljudskih prava, UNMIK ističe da nastavlja sa podrškom kosovskim institucijama

D.Zečević

10. 12. 2021. u 13:34

POVODOM Međunarodnog dana ljudskih prava, misija UN na Kosovu saopštila je da potvrđuje svoju stalnu posvećenost pružanju podrške kosovkim institucijama i ostalim akterima u njihovim naporima u, kako se navodi u saopštenju ove misije , daljem napredovanju u ostvarivanju ljudskih prava na Kosovu.

СРБИМА НА КиМ УГРОЖЕНА СВА ПРАВА: Поводом Међународног Дана људских права, УНМИК истиче да наставља са подршком косовским институцијама

Foto Arhiva

Međutim, predstavnici srpskog nevladinog sektora, advokati i novinari koji prate društvene promene na Kosovu i Metohiji opominju da su sva osnovna ljudska prava Srbima na Kosovu ugrožena, počev od prava na slobodu kretanja, posao, imovinu a da su upravo institucije te koje krše ljudska prava Srba i nelabanaca.

-Na žalost brojni primeri neosnovanih hapšenja Srba za navodne ratne zločine pokazuju da su svi oni koji žele da ostvare neka prava na Kosovu i Meothiji potencijalne žrtve hapšenja.

Jer,i poslednji slučaj Dušana Arsića iz Prištine ukazuje da je uhapšen kada je pokrenuo postupak za dokazivanje vlasništva nad sopstvenom imovinom-ističu iz srpskog nevladinog sektora na KiM dok srpski advokati koji zastupaju Srbe pred kosovskim sudovima smatraju da je uhapšenima u startu uskraćeno pravo na pravična suđenja.

-Brojni su primeri da su Srbi osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne bez ikakvih dokaza, da neke od njih ni glavi svedoci optužbe nisu prepoznali. Ima i primera da se navodni svedoci protiv uhapšenih Srba “pronalaze” naknadno mimo svih predviđenih rokova—opiminje advokat Ljubomir Pantović iz Kosovske Mitrovice.Iako su zakoni koje je doneo kosovski parlament po svim evropskim standardima, suštinski problem , prema mišljenju novinarke Anđelke Ćup iz Gračanice jeste u tome što se ti zakoni , kada su u pitanju prava Srba, ne poštuju na terenu.

-Ti isti zakoni ne poštuju se po pitanju Srba i ostalih nevećinskih zajednica, počev od broja zaposlenih kojima je zagarantovano od deset odsto u svim javnim institucijama i preduzećima. Potom Srbima je uskraćeno pravo na upotrebu jezika, a srpski jezik se albanizuje.Iako je srpski jezik službeni jezik, kosovske institucije ga ne upotrebljavaju u onoj meri u kojoj bi trebalo pravdajući se nedostatkom kapaciteta, ali je u suštini u pitanju neodstatak političke volje-smatra novinarka Anđelka Ćup koja opominje da se Međunarodna zajednica svih tih prava uglavnom seti na ovakav dan.Iako po njenim rečima niko ne spori da je međunarodna zajednica uložila ogroman novac u podizanju kapaciteta kosovskih institucija,zakoni se i dalje krše na terenu.

USKRAĆENO I PRAVO NA POVRATAK

Osim nedostatka prava na slobodu kretanja, na jezik, ugroženih imovinskih prava, Srbima sa KiM uskraćuje se i pravo na povratak a iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju opominju da se na Kosovo nije vratilo ni dva posto raseljenih Srba što je, kako ističu iz Kancelarije, najmanja stopa povratka u postkonfliktnim područjima na svetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri