U JANUARU OTVARANJE BOLNICE ZA 22. VEK: Reporteri "Novosti" obišli novu zgradu Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, radovi pri kraju

B. RADIVOJEVIĆ

08. 12. 2021. u 09:00

DOK gaze kroz "živo blato" oko cele zgrade, pa se onda sapliću o razne kablove, provlače ispod "cerada", koje tamo gde nema vrata, zaustavljaju promaju, i zaobilaze razne aparate i razvode kiseonika, teško da iko od 1.500 majstora različitih profila na jednom od najvećih gradilišta u zemlji može da zamisli kako će zapravo izgledati nova zgrada Univerzitetskog kliničkog centra Srbije. Tek na 12. spratu, obojenom u zeleno i narandžasto, postaje jasno da ste u bolnici. Tu će biti Klinika za gastroenterologiju. Već su raspoređena po dva kreveta u svakoj sobi, iznad njih zakačeni monitori, ormarići, završena kupatila, montiran pult za lekare i sestre...

У ЈАНУАРУ ОТВАРАЊЕ БОЛНИЦЕ ЗА 22. ВЕК: Репортери Новости обишли нову зграду Универзитетског клиничког центра Србије, радови при крају

Foto P. Milošević

Sve dotle laiku se čini da se s radovima još nije stiglo ni do pola, ali dr Marko Ercegovac, direktor Urgentnog centra, kao da već vidi i pacijente u novoj kuli UKCS, za svaki santimetar prostora objašnjava šta će tu biti: koja ambulanta, koji aparat, koliko rendgena, kreveta u intenzivnoj...

- Sve bi već za dve nedelje moglo da bude završeno, ali moraju da se provere svi sistemi, svi aparati i razvodi, pa je realno da u novu kulu uđemo pred kraj januara - priča dr Ercegovac.

Oko 75 odsto opreme je montirano. Urgentni centar će biti na četiri nivoa, od minus jedan do dva. Na samom ulazu je prijemno-trijažni pult - desno se ide u crvenu zonu za pacijente najveće hitnosti, gde je i reanimacija sa osam mesta, levo u zelenu sa ambulantama. Doktor Ercegovac kaže da će oni koji nisu hitni čekati najviše do 270 minuta.

- Ovde ćemo imati potpuno novi koncept medicine: sve koncentrisano na jednom mestu i lako dostupno, što je za pacijente bolje, a za državu jeftinije - priča dr Ercegovac. - Prijemno-trijažni deo u crvenoj zoni vodiće anesteziolozi, a u žutoj i narandžastoj, koje su nižeg stepena hitnosti, doktori urgentne medicine. Oni će po potrebi pozivati specijaliste za pregled, a onda sprovoditi dijagnostiku, određivati terapiju, prijem ili upućivanje u drugu ustanovu. To je najveći iskorak urgentne medicine u hospitalnim uslovima.

Samo UC će u novoj zgradi imati dva skenera, magnetnu rezonancu, četiri rendgena, dve angio-sale... Za ovim salama je sve veća potreba, kardiovaskularne bolesti su najveći masovni ubica. U UC se, kaže dr Ercegovac, uradi 1.500 koronarografija godišnje.

Nivo minus dva je prostor za novi PET skener centar, koji će biti do marta. Tu je i centralna apoteka, gde će se centralizovano rastvarati citostatici. Pored je dijagnostički centar sa četiri skenera, pet rendgena, angio-salom, dva mamografa...

Na nivou dva su u nizu operacione sale. Doktor Ercegovac kaže da će za UC biti 36 sala plus angio. U novom prostoru, na 27.000 kvadrata, čija izgradnja je počela 2018. godine, po dve sale imaće Klinika za opekotine, urologija, vaskularna i grudna hirurgija... Ovde se useljavaju i kardiologija sa pejsmejker centrom i novi centar za hormonske poremećaje, koji će voditi profesorka Svetlana Vujović. Na četvrtom nivou biće hematologija.

- Na svakom spratu biće po 60 kreveta, plus intenzivne nege: 35 u šoku B, 18 za politraume, 10 za pacijente sa akutnim moždanim udarom, 30 za kardiologiju, 27 za opštu intenzivnu, 20 za transplantacije - nabraja dr Ercegovac.

Stižemo i do prostorije gde je postavljen angio-skener. Takav "Simens" nikad ranije nije isporučio u ovaj deo sveta. Najsavremeniji, sa specijalnim dijagnostičkim performansama za neurologiju i vaskularne patologije. Nije se rasipalo, ali ni na čemu se, kaže dr Ercegovac, nije štedelo, jer ovakva, bolnica za 22. vek, ne gradi se svakog dana:

- Princip rada na koji mi prelazimo sa novom zgradom UKCS imaju bolnice u najrazvijenijim zemljama. Nama je u samom planiranju dosta pomogla organizacija koju ima bolnica u Kejptaunu u Južnoafričkoj Republici.

Išlo se, ipak, i korak dalje. Ovde i hodnici, u slučaju masovnih nesreća, začas mogu da postanu bolesničke sobe, sa svim monitoringom i razvodima, koji su već izvučeni.

- Svi jedva čekamo, idemo u bolje, i to neuporedivo bolje, ali ostaće žal za našom starom zgradom, jer smo tu, iako u uslovima koji su do pre sedam godina, kada je sve renovirano, bili prilično loši, entuzijazmom medicinskih sestara i znanjem lekara postavili ozbiljne standarde u urgentnoj medicini - kaže dr Ercegovac.

ORTOPEDIJA I PLASTIČNA HIRURGIJA

U PRVOJ fazi izgradnje i rekonstrukcije u UKCS, koji je "razasut" u čak 50 zgrada paviljonskog tipa, uloženo je 69 miliona evra, a u drugoj još 43 miliona evra. To podrazumeva i završetak kule započete još sedamdesetih godina prošlog veka. Grade se i tri garaže.

- U sadašnju zgradu Urgentnog centra, građenu 1904. godine, useliće se Klinika za plastičnu hirurgiju, koja je jedina dislocirana iz kruga bolnice. U drugom delu biće Klinika za ortopediju. Nisam klaustrofobičan, znam da ću gledati u lepši prostor, ali će mi, verujem i drugima, nedostajati ova naša zgrada sa plafonima visokim čak pet do šest metara - kaže dr Ercegovac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024