ODŠTAMPALI KUĆU ZA JEDAN DAN: Objekat napravila dva čoveka, klasično zidanje zamenili 3D tehnologijom

V. ILIĆ

03. 12. 2021. u 11:49

U NAUČNO-tehnološkom parku u Čačku premijerno je u četvrtak predstavljena prva 3D štampana kuća u istočnoj Evropi, koju su napravila dva čoveka i jedna mašina, i to za samo 21 sat i 15 minuta.

ОДШТАМПАЛИ КУЋУ ЗА ЈЕДАН ДАН: Објекат направила два човека, класично зидање заменили 3Д технологијом

Objekat "sazidan" od betona i pruća, Foto V. Ilić

Ova inovativna kuća, od 25 kvadrata, odmah je spremna za život, napravljena je od betona i pruća, kako ističe Nikola Rakić, direktor kompanije "Natura eko", čije je delo ovaj inovativni projekat koji pruža apsolutnu sigurnost. Testiranja su rađena u saradnji sa Građevinskim fakultetom u Beogradu pokazala je da je otporna na zemljotrese i druge nepogode.

U izgradnji kuće korišćena je tehnologija 3D štampača napravljenih u Srbiji, odnosno mašine koja je takođe delo ove kompanije. Tako je mladi tim stručnjaka "Natura eko", koji pored Rakića čine i Miloš Jovanović, Bojan Rajičić, Stefan Pantelić, Luka Trišić, Mina Todorović i Nemanja Lazović, prepuno gradilište ljudi, opreme i materijala zamenio samo jednom mašinom - odnosno 3D štampačem.

- Prednosti 3D štampane kuće su kvalitet i čvrstina materijala, koji je u odnosu na standardni beton i opeku tri do pet puta čvršći. Takođe, prednost je i brzina gradnje, jer svi radovi na 3D štampanoj kući teku simultano, pa se automatski dobijaju zidovi sa izolacijom i svim instalacijama - rekao je Rakić. - Ne postoji otpad, pošto se unapred zna potrebna količina materijala.

Foto V. Ilić

Inače, cementna smesa, koju je takođe omislio ovaj mladi tim ljudi, ekološki je zelena, bez aditiva. Ovakva izgradnja je, kažu, brža, efikasnija, čistija, ali i jeftinija, i to od 15 do 35 odsto u odnosu na tradicionalnu, pa kvadrat gradnje košta oko 400 evra.

- Ovo je revolucija u građevinskoj industriji. Takođe, izgradnjom 3D štampanih kuća sigurnost učesnika na gradilištu je potpuna. Ovaj projekat stavlja Srbiju na svetsku scenu 3D građevinske štampe, rame uz rame sa tehnološki najnaprednijim silama - kazao je Rakić.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović na promociji je istakao da je "ovo istorijski dan za Čačak i Srbiju". On je dodao da je Čačak, uz pomoć Vlade Srbije, otvorio Naučno-tehnološki park (NTP), upravo zbog ovakvih inovativnih ideja.

- Zato je Vlada Srbije opredelila dodatnih 50 miliona dinara za kupovinu još jednog placa, pored ovog, gde ćemo izgraditi novu halu - rekao je Todorović.

PRAVE ČITAVE ZGRADE

PROGNOZE stručnjaka pokazuju da će tržište 3D građevinske štampe do 2027. godine na svetskom nivou porasti na neverovatnih 40 milijardi dolara. Kuće se ovom tehnologijom prave od 2014, prvi poslovni objekat odštampan je 2015, a u Kini već prave i čitave zgrade na ovaj inovativni način.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)