BIO JE ČOVEK PONOSA I BOLA: Slavica Đukić Dejanović za "Novosti" o prijatelju Milutinu Mrkonjiću

S.S.R.

28. 11. 2021. u 11:30

MEĐU brojnim drugovima u stranci, najbolja drugarica Milutin Mrakonjića, počasnog predsednika SPS koji je sinoć premio, bila je Slavica Đukić Dejanović.

БИО ЈЕ ЧОВЕК ПОНОСА И БОЛА: Славица Ђукић Дејановић за Новости о пријатељу Милутину Мркоњићу

Foto: Tanjug

 Ona je, među prvima došla u dom Mrke i Ane Bekute, kako bi izjavila saučešće porodici. Za "Novosti" govori po čemu će ga pamtiti, kao i da će partija tražiti da on bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana.

- Bio je skroman, on to ne bi tražio, ali mi smatramo da on to itekako zaslužuje. Odmah sam došla iz Kragujevca, bili smo prijatelji. Posebno smo se družili od početka naše partije. A, dodatno smo se povezali u periodu obnove nakon bombardovanja koju je on predvodio. Ljudski, prijateljski i stručno sam fascinirana naporom koji je ulagao u obnovu. Danima nije odlazio kući, bio je sa radnicima na gradilištima od bureka za doručak, fizičkih aktivnosti, radio je sve. Bio je podsticaj za njih, da bude pre roka. Posle toga sam imala potrebu da razvijem najprisniji ljudski kontakt sa takvim čovekom. I bila sam njegova drugarica - priča nam Đukić Dejanović.

Pamtiće ga, kaže, kao osobu natprosečne inteligecije, koja može beskrajno da voli, pa i u poznim godinama, što je pokazao u vezi sa Anom.

- Umeo je da priđe čoveku bez obzira na njegove godine, socijalni i obrazovni status. Svima sa toplinom. Umeo je brzo da misli. Njegova slika bez tone je optimizam i smeh. A, njegov ton, njegova unutrašnjost je bila povezanost bola i ponosa. Umeo je da pati, iako to nije pokazivao. On je upravo bio to, čovek ponosa i bola - rekla je.

Poslednji put su se čuli nekoliko sati pred operaciju ugradnje pejsmejkera:

- Bio je optimista. Ne znam da li je to bila njegova intuicija ili je, ipak, osećao kraj, ali je hteo da nas hrabri i tražio da damo optimistički ton. Bio je čevek ostvarenih želja, ali i novih. To što je bio vremešan, nije značilo da ga mlada generacija ne voli. Obožavali su ga. Bio je beogradski boem, izuzetan stručnjak, model svima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...