MAŠU DEMOKRATIJOM, A KORONA IM UBIJA I OSNOVNE SLOBODE: Da li će vakcinacija protiv kovida 19 postati obavezna u Evropi

Goran Čvorović dopisnik iz Pariza

28. 11. 2021. u 13:06

HOĆE li vakcina protiv kovida 19 postati obavezna za sve kategorije stanovništva?

МАШУ ДЕМОКРАТИЈОМ, А КОРОНА ИМ УБИЈА И ОСНОВНЕ СЛОБОДЕ: Да ли ће вакцинација против ковида 19 постати обавезна у Европи

Foto AP

Sudeći po razvoju situacije, sve se više približavamo ovoj odluci na evropskom nivou.

Prva je "nogu povukla" Austrija, gde je ova mera već stupila na snagu. Neposlušne očekuje kazna od čak 3.600 evra. U nekim drugim zemljama cepivo je obaveza za određene kategorije društva. Slovački premijer Eduard Heger je ovih dana najavio da će njegova vlada predložiti obaveznu vakcinaciju starijih. Prethodno su neke od država već, od letos, poput Fancuske, Italije ili Velike Britanije uvele obavezu cepljenja zdravstvenih radnika.

Tamo i gde vakcinacija nije obavezna, ona sve više, izokola, poprima taj oblik. U Francuskoj, na primer, PCR test od sada važi svega 24 sata, što znači da bi nevakcinisani svakodnevno morali da se testiraju da bi mogli da uđu u restoran, bioskop, muzej, voz... A test košta 44 evra.

Sve više država uvodi direktnu segregaciju stanovništva, između vakcinisanih i nevakcinisanih. Slovačka, Austrija, Holandija već su uvele mere u tom smislu. Zvanična Bratislava je najavila da nevakcinisani, čak i sa negativnim testom, neće moći da uđu u prodavnice koje nisu od suštinskog značaja.

Ovakve odluke često direktno zavise od broja zaraženih. Što je zdravstvena situacija komplikovanija, mnoge države EU pribegavaju jačim merama, koje, po nekima, izlaze iz demokratskih okvira. Kako virus napreduje, tako je, čini se, sve bliži trenutak kada će se cepljenje naređivati.

Austrija, Foto AP

Prihvatanje vakcinisanja je i kulturološko pitanje. Začudo, Mediteran, koji inače bije glas da je manje poslušan od severne Evrope, predstavlja "dobrog vakcinalnog đaka". U Portugaliji je cepljeno 88 odsto, na Malti 84, u Španiji 80. U, recimo, francuskoj Bretanji vakcinisalo se čak 96 odsto ljudi. Neke sredine su daleko skeptičnije. Germanofona područja, na primer. U celoj Nemačkoj prosek vakcinacije je ispod 70 odsto, a u nekim "lenderima" se kreće tek oko 50. Taj odnos se preselio i van granica ove zemlje, pa je procenat cepljenih u Južnom Tirolu, gde živi mnogo Nemaca, dosta niži od ostatka Italije.

Austrija, Foto AP

Takođe, istok Evrope je znatno manje vakcinisan od zapada. To je, čak, vidljivo i u sada jedinstvenoj zemlji, Nemačkoj, gde su istočni krajevi, očigledno, daleko sumnjičaviji prema vakcini nego zapadni. Sve se to direktno održava i na broj teško obolelih i preminulih.

U francuskim prekomorskim teritorijama, na Gvadalupeu i Martiniku, broj kompletno vakcinisanih jedva da prelazi trećinu, dok u kontinentalnom delu zemlje prelazi 76 odsto. Poslednjih dana Gvadalupe i Martinik su poprišta oštrih sukoba najžešćih demonstranata protiv sanitarnih pasoša i obavezne vakcinacije zdrastvenih radnika. Oni koji su protiv vakcine, protestuju i na zapadu Evrope, kao, na primer, u Belgiji i Holandiji.

Borba protiv vakcine je krupnim koracima stupila i na političku scenu širom EU. U skepticizmu na cepivo naročito prednjače krajnje desničarske stranke. Sve to postaje i ključno demokratsko pitanje u današnjem svetu. Vakcina je obavezna u zemljama kao što su Indonezija, Turkemnistan, Tadžikistan ili Mikronezija, za koje često može da se čuje da nisu šampioni u demokratiji. Ispada tako da do zdravlja može da se stigne samo čvrstom rukom. Ali, ova obaveza se odnosi i na Vatikan, dok se to sprema da uradi i francuski region Nova Kaledonija, zahvaljujući stečenim velikim autonomnim pravima.

Francuska, Foto AP

Neki u izrečenim merama, a naročito u obavezi vakcinacije, vide jednoumlje i diktat vlasti. Insistiraju na pravu da sami odlučuju o tome šta će da rade sa sopstvenim telom.

Drugi naglašavaju kolektivnu obavezu, ističući da prava jednih prestaju tamo gde započinju prava drugih:

- Nevakcinisani, ne samo da vrše pritisak na zdravstveni sistem zauzimanjem bolničkih kreveta, već predstavljaju i rezervoar za stvaranje otpornijih varijanti virusa, koje će, na kraju, tako postati otporne i na vakcinu.

Oni koji su protiv cepljenja ističu primere sve većih pobuna u svetu. Oni koji su za vakcinu naglašavaju da je broj učesnika protesta daleko manji od onih koji su se dobrovoljno vakcinisali. Dodaju i da je do sada, tokom velikih pandemija, kroz istoriju, u prošlom veku, vakcinacija bila obavezna, za spas čovečanstva.

Nemačka, Foto AP

Lopta je sada pre svega u polju vlasti najrazvijenijih zemalja u svetu. Ovako se, očigledno, dalje ne može. Pandemija predugo traje. Mnogi će se složiti oko toga da će morati da izaberu između doslednog poštovanja ličnih sloboda i odnosa prema pandemiji. Razvlačenje između ova dva pojma u beskonačnost najviše će pogodovati virusu.

Kao opomena zvuče sudbonosne reči nemačkog ministra zdravlja Jensa Spana, koji je poručio "da će na kraju svi biti vakcinisani, izlečeni ili mrtvi".

Nemačka, Foto AP

OBAVEZNA TREĆA DOZA

SUMNjIČAVCI skreću pažnju da u Francuskoj i pored toga što je vakcinu primilo blizu 90 odsto starijih od 12 godina, peti talas korone trenutno "skače u nebesa". Ministar zdravlja Olivije Veran ističe da bi bilo mnogo gore da nije vakcinisanih. Među hospitalizovanima ima 10 puta manje cepljenih, pa je ministar poručio da bi bilo teško zamisliti koliko bi bilo slučajeva da nema vakcine. Naveo je i primer da u Nemačkoj i Francuskoj, u regionima sa više vakcinisanih, ima proporcionalno manje težih slučajeva.

- Svi će morati da prime treću dozu, bez obzira na broj antitela, do 15. januara, sedam meseci posle druge doze, inače im neće važiti sanitarni pasoš, neophodan za normalan život - najavio je Veran.

Iako skeptičnih prema trećoj dozi ima daleko više nego prema prve dve, termini za vakcinisanje su u trenutku najave postali prebukirani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije