"UBICA TENKOVA" NAORUŽAĆE "MILOŠA": Sistem "kornet", čija je isporuka Srbiji potvrđena u Sočiju, u samom je vrhu protivoklopnog naoružanja

R. Dr.

27. 11. 2021. u 10:00

"JEDAN hitac - jedan uništeni neprijateljski tenk" - fraza je kojom se najčešće opisuje snaga prenosnog protivoklopnog raketnog sistema "kornet", ruske proizvodnje. Isporuka ovih raketa potvrđena je posle susreta predsednika Rusije i Srbije Vladimira Putina i Aleksandra Vučića, a reč je o jednom od najvećih pojačanja taktičke moći Vojske Srbije poslednjih godina.

УБИЦА ТЕНКОВА НАОРУЖАЋЕ МИЛОША: Систем корнет, чија је испорука Србији потврђена у Сочију, у самом је врху противоклопног наоружања

Novosti

Sistem "kornet" smatra se samim vrhom svetske protivtenkovske i protivoklopne raketne tehnike, a primenu u Vojsci Srbije naći će u pešadijskim jedinicama. Ovim ubojitim sredstvom biće naoružano domaće borbeno oklopno vozilo "miloš", koje je od nedavno u jedinicama. Ruski "ubica tenkova" trebalo bi da zameni domaću protivoklopnu raketu "maljutka", koja čak i u modernizovanoj verziji više ne može da izdrži izazove sadašnjice.

Vođena raketa "kornet" kalibra 152 milimetra, prema zvaničnim performansama, ima domet do osam kilometara, a probija oklop deblji od metra. Efikasno se koristi za uništavanje bunkera i utvrđenih objekata i oklopnih vozila i druge tehnike. Radi po principu "ispali i zaboravi", a dejstvuje sa postolja, ali i sa vojnih vozila.

Nabavka ovog sistema za Vojsku Srbije nastavak je partnerstva Rusije i Srbije definisanog sporazumom o vojnotehničkoj saradnji. Iako nije reč o strateškom, već o taktičkom odbrambenom naoružanju, najava nabavke "korneta" izazvala je novi talas optužbi i pretnji u regionu, posebno u Hrvatskoj i Federaciji BiH. Modernizacija VS, ponovo se proglašava "ratnim bubnjevima" koji se oglašavaju iz Beograda.

U regionalnim kvazianalizama, međutim, prenebregava se činjenica da sve države regiona vode dosad neviđenu trku u naoružavanju. U njoj prednjače članice NATO, koje modernizaciju Srbije i njenih oružanih snaga koriste kao alibi za nabavku savremenih borbenih aviona, helikoptera, artiljerije... Hrvatska je sa Francuskom upravo "pogodila" nabavku lovačkih aviona "rafal", a ovaj posao usledio je posle kupovine helikoptera "blek hok". Ubrzano se modernizuju i armije Rumunije i Bugarske, kao i Mađarske.

JEFTIN, A EFIKASAN

PREMA svojoj nameni, "kornet" je jeftina raketa. Iako se cena jednog borbenog kompleta (lanser, nišanske sprave, termovizija...) meri stotinama hiljada evra, jedan ovakav projektil dovoljan je za uništenje tenkova i vozila višemilionske vrednosti. Prema svim merilima, "kornet" je jeftiniji od zapadne i izraelske konkurencije, s tim što mu je borbena moć podjednaka ili veća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DRAGULJ SA OBALE DRINE: Mali Zvornik nudi posetiocima svestranu turističku ponudu