KORONA SE SAMOUNIŠTAVA? Naučnici u Japanu veruju da je delta soj mutirao na način koji ga vodi ka istrebljenju

B. R.

25. 11. 2021. u 09:24

AKO se ispostavi da je tačna pretpostavka grupe naučnika u Japanu, koji veruju da je delta soj korone sam sebe istrebio, onda bi to posle skoro dve godine od početka pandemije bila prva mutacija koja je izmenila životni ciklus virusa na njegovu štetu.

КОРОНА СЕ САМОУНИШТАВА? Научници у Јапану верују да је делта сој мутирао на начин који га води ка истребљењу

Foto Shutterstock

Virusolog Tanja Jovanović, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, rekla je za "Novosti" da su, teorijski, takve izmene i ovog, i drugih, virusa moguće, ali da naučno tek treba da se ustanovi da li je do drastičnog pada broja novozaraženih - sa više od 23.000 dnevno u avgustu, na sadašnjih svega 143, dovela mutacija samouništenja ili ipak činjenica da je u ovoj zemlji u potpunosti vakcinisano 75,7 odsto stanovništva.

Peti talas kovida u Japanu ugasio se tako dramatično da je to zbunilo i naučnike. Grupa stručnjaka Nacionalnog instituta za genetiku i Univerziteta Nigata veruje da je delta soj akumulirao previše mutacija pa je na taj način sam sebe doveo skoro do "samouništenja". To, međutim, otvara mogućnost da novi sojevi virusa pokrenu sledeći epidemijski talas.

Naučnici iz Japana tvrde da se isti scenario može ponoviti i u drugim zemljama. Prema njihovim saznanjima, značajan deo promena u delta soju desio se u proteinu NSP14, koji je odgovoran za sposobnost SARS-CoV-2 da "ispravi" postojeće nedostatke. Studije su pokazale da virus sa oštećenim proteinom NSP14 značajno gubi sposobnost reprodukcije, tako da to može biti jedan od faktora iza naglog pada broja novih infekcija. Profesor Ituro Inue i njegov tim iste mutacije otkrili su u još najmanje 24 zemlje.

- Teorijski je moguća mutacija koja bi oslabila virus korona i to može da se desi sa svakom varijantom - kaže prof. Jovanović. - Prema onome što su objavili naučnici iz Japana, ovo bi bila neka spontana mutacija. Za razliku od indukovanih, ove mutacije se dešavaju na slučajnom mestu i mogu da povećaju ili smanje virulenciju virusa. Ipak, mislim da je veći razlog gašenja epidemije u Japanu to što su masovno vakcinisani, a da su mutaciju, koja je takođe mogla tome da doprinese, možda i slučajno otkrili.

PUTIN TESTIRAO CEPIVO BEZ IGLE

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin potvrdio je u sredu da je lično testirao intranazalnu antikovid vakcinu:

- Ne osećam ništa neobično, prilično je klasično. Tačno šest meseci posle revakcine, antitela su mi opala i specijalisti su preporučili da dobijem novu dozu, koju sam primio pre dva dana. Dan posle razgovora sa Denisom Jurijevičem, zamenikom direktora "Gamaleja centra", on lično mi je uradio ovu proceduru. Dobio sam taj intranazalni prah koji se ušmrkava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju