VELIKE PROMENE U DECEMBRU! Novo pravilo za kovid sertifikate: "Nećemo kao Austrija"

Novosti onlajn

23. 11. 2021. u 09:13

TOKOM decembra, pre svega zbog novogodišnjih praznika, biće doneta odluka da bez kovid sertifikata ne može da se boravi u ugostiteljskim objektima posle 18 časova. Trenutno, ovo pravilo primenjuje se od 20 sati.

ВЕЛИКЕ ПРОМЕНЕ У ДЕЦЕМБРУ! Ново правило за ковид сертификате: Нећемо као Аустрија

Foto: Igor Marinković

Prema informacijama našeg lista, deo lekara u Kriznom štabu, predvođen dr Predragom Konom, zahtevao je da se važenje kovid propusnica produži na ceo dan. To je, međutim, odbijeno i takva opcija više nije na stolu.

Glavna tema

- Kovid propusnice sigurno će biti jedna od glavnih tema na nekoj od narednih sednica Kriznog štaba. Pokazalo se da je njihovo uvođenje dalo dobar efekat. Pao je broj zaraženih, a povećava se broj vakcinisanih. Na osnovu dosadašnjih konsultacija moja je procena da ćemo produžiti njihovo važenje za još dva sata. Ide Nova godina, koja je potencijalno velika opasnost, jer će veliki broj ljudi boraviti u zatvorenim objektima - kaže izvor iz Kriznog štaba.

Da je otpao predlog da se sertifikati traže tokom celog dana, potvrdio je epidemiolog i član Kriznog štaba dr Branislav Tiodorović. On ističe da se nisu stvorili uslovi za sprovođenje ovakve mere.

- Treba biti objektivan. Morate da donesete meru i da ta mera bude idealna, gledano sa medicinskog, stručnog stanovišta. Međutim, postavlja se pitanje da li je ona primenjiva, da li je moguće sprovesti je u praksi, da li je moguće kontrolisati je, da li možemo da ostvarimo njen efekat, a za to ipak ne postoje svi uslovi - naglasio je Tiodorović.

U Tiršovoj umrla beba od korone

Beba stara nepuna dva meseca preminula je od posledica koronavirusa na klinici u Tiršovoj.

- Nažalost, prva beba koju smo primili i koja je na prijemu imala samo deset dana preminula je prošle nedelje. Gotovo šest nedelja smo se borili za njen život - rekla je dr Snežana Rsovac sa ove klinike.

Ona je naglasila da su još dve bebe smeštene u Tiršovoj i da je njihovo trenutno stanje dobro.

- Jedna beba od mesec dana nalazi se na intenzivnoj terapiji, dok je druga uspela da se oporavi iako je dugo bila na respiratoru. Sva ostala deca na toj klinici su dobro - istakla je ona i dodala da se smanjio broj prijema zaražene dece.

Mladi, koji se najviše opiru vakcinaciji, sve češće glavom plaćaju odbijanje cepljenja i umiru od posledica korone.

- Umrla nam je od kovida-19 nevakcinisana devojka stara svega 25 godina - saopštio je dr Branislav Tiodorović, član Kriznog štaba.

I dalje napeto

Govoreći o raspustu za učenike, naveo je da su predložena dva modela, odnosno da raspust počne 15. ili 25. decembra.

- Bliži smo drugom modelu. Mi moramo da poštujemo stav prosvetnih radnika - dodao je on.

Prof. Tiodorović je upozorio da, uprkos padu novozaraženih, još nema mesta za opuštanje jer su bolnice pune pacijenata sa teškom kliničkom slikom.

- Šta da kažem kad mi jave sa Infektivne klinike da pacijente smeštaju u trpezariju i da i druge kovid bolnice imaju veliki broj pacijenata. Posebno me brine podatak o broju umrlih, koji nam nikako ne pada. O poboljšanju epidemijske situacije moći ćemo da govorimo tek ako nam broj umrlih padne na neku jednocifrenu brojku - zaključio je Tiodorović.

Najsporiji pad u Novom Sadu

O situaciji sa koronavirusom juče je govorio i predsednik Aleksandar Vučić, koji je poručio da brojke padaju i da smo u mnogo boljoj poziciji nego pre mesec dana.

- I tek očekujem pad u narednim danima. Trenutno brojke najsporije padaju u Novom Sadu, brže su pale u Beogradu, ali u glavnom gradu su prvo i počele da rastu - kazao je Vučić i konstatovao da zasad nema potreba za novim merama.

Dačić: Nećemo kao Austrija

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić pozvao je ljude da se vakcinišu, a kada je reč o tome da li će u Srbiji, kao u Austriji, ponovo biti uveden lokdaun, naglasio je da o tome odlučuje Krizni štab, odnosno Vlada Srbije, ali je ocenio da je malo verovatno da će se to dogoditi.

- Teško da će se ići u tom smeru - rekao je Dačić.

On je rekao da je primio tri doze vakcine, a da su neki njegovi prijatelji koji nisu želeli da se vakcinišu preminuli.

Srpski telegraf

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!