NI REČ O UBISTVU SRBA: Na Kazanima otkriven spomenik ubijenim građanima Sarajeva 1992. i 1993.

S. MIŠLjENOVIĆ

16. 11. 2021. u 07:00

SARAJEVO i bošnjački političari još jednom su ubili na stotine Srba na lokaciji Kazani na Trebeviću. Ubistvo se dogodilo juče otkrivanjem nekog kamena koji su sarajevski političari proglasili spomen-obeležjem ubijenim građanima Sarajeva tokom 1992. i 1993. godine a gde ni na jednom mestu ne piše da je reč o ubijenim Srbima, kažu sagovornici "Novosti".

НИ РЕЧ О УБИСТВУ СРБА: На Казанима откривен споменик убијеним грађанима Сарајева 1992. и 1993.

Otkrivanje spomenika na Kazanima / Foto Avaz

- Ovog puta legitimitet prikrivanju i omalovažavanju zločina nad Srbima u Sarajevu dao je i turista u BiH, koji se zove Kristijan Šmit i predstavlja se kao visoki predstavnik u BiH. Sramota je da Šmit prisustvuje otkrivanju nekog nakaradnog spomenika koji prema sarajevskom mišljenju predstavlja spomenik ubijenim Srbima. Na spomeniku nema ni reči o ubijenim Srbima, niti ima srpskog obeležja i pisma. Ovo je samo još jedan pucanj u pobijene srpske civile na Kazanima, a njih je bilo na stotine - kaže, za "Novosti" Đorđe Radanović, predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH.

On ističe da je postavljanje spomenika na Kazanima jeftin pokušaj pranja savesti muslimanskih političara na čelu sa SDA. - Po svaku cenu se želelo pokazati da se nakon tri decenije muslimani kaju zbog ubistva Srba iz Sarajeva - ističe Radovanović.

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, kaže da se radi o klasičnom prikrivanju dokazanih zločina i ponovnom prekrajanju dešavanja u građanskom ratu, a sve u funkciji dokazivanja mogućnosti opstanka multietničke zemlje.

- Srbe mnoge stvari u Sarajevu vređaju, a spomenik na Kazanima je nova stavka na tom spisku - kaže Ćosić.

Sagovornici "Novosti" navode da Republika Srpska neće odustati od izgradnje spomen-kompleksa u naselju Vraca za sve ubijene Srbe grada Sarajeva.

Prema zvaničnim podacima institucija RS, u sarajevsko-romanijskom regionu, u toku odbrambeno-otadžbinskog rata, stradalo je više od 7.100 Srba. Od toga je 2.980 civila. Više od 800 Srba iz Sarajeva se vodi kao nestalo. Zvanično, u jamama na Trebeviću je pronađeno oko 30 leševa od 1992. do 1995, a proces traženja tela nikada nije sproveden do kraja.

Spomenik na Kazanima u ponedeljak su svečano otkrili gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit i potpredsednik FBiH Milan Dunović.

TELA BACALI U JAMU

SRBE su na Kazanima ubijali pripadnici 10. brdske brigade tzv. Armije BiH, kojom je komandovao predratni sarajevski kriminalac Mušan Topalović Caco. Srbi su ubijani i bacani u jamu. Za zločine na Kazanima, na kazne od 10 meseci do šest godina zatvora, osuđeno je 14 vojnika tzv. Armije RBiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...