OVA JESEN ĆE SE ZNATNO RAZLIKOVATI OD DRUGIH: Meteorolog Čubrilo objavio najnoviju vremensku prognozu - stiže blago zahlađenje

Novosti onlajn

15. 11. 2021. u 13:16

METEOROLOG Marko Čubrilo na svom Fejsbuku objavio je najnoviju vremensku prognozu za naredni period.

ОВА ЈЕСЕН ЋЕ СЕ ЗНАТНО РАЗЛИКОВАТИ ОД ДРУГИХ: Метеоролог Чубрило објавио најновију временску прогнозу - стиже благо захлађење

Foto: N. Živanović

- Od danas će istočno od nas jačati polje anticiklona, dok će se nad Mediteranom i dalje zadržavati ciklonska aktivnost. U takvim uslovima u košavskom području zbog razlike u vazdušnom pritisku između ciklona i anticiklona počinje jak jugoistočni vetar. U isto vreme duž severnog Jadrana jačaće bura, dok će nad većim delom srednjeg i južnog biti istočnog vetra, posebno na otvorenom moru.

Košava će postepeno pojačati večeras i sutra, kada bi nad velikim delom područja gde je ona tipična udari išli i do oko 17m/s, dok bi nad predelima gde će biti najjača udari išli i oko 23m/s.

Kako se znatno severnije i istočnije od nas premešta vrlo hladan vazduh, samo manji deo te hladnoće će preko krajnjeg istoka Evrope stići i do nas, tako da će sutra i u sredu najhladniji deo regiona biti istok Srbije, posebno Timočka i Negotinska Krajina gde bi uz tmurno vreme maksimumi bili samo do +5 stepeni Celzijusa. Nad ostalim delom regiona maksimumi od +7 do +14 stepeni Celzijusa, duž Jadrana i oko +18 stepeni Celzijusa. Košava će u velikoj meri povećavati subjektivan osećaj hladnoće.

Padavina ne bi trebalo da bude, još samo danas ponegde na otvorenom moru Jadrana i ostrvima može biti prolazne kiše.

U sredu posle podne polje anticiklona će početi slabiti i time će i košava oslabiti i prestati, a u sredu posle podne se računa na postepeno naoblačenje.

U četvrtak će se severnije od nas premeštati hladan front čiji će se uticaj malo osetiti i nad regionom, tako da će ovog dana preovlađivati oblačano i malo hladnije, ponegde uz ređu pojavu uglavnom slabe kiše, dok bi snega ponegde bilo samo preko 900mnv. Vetar bi okrenuo na severozapadni smer, dok bi bure bilo duž cele obale Jadrana. Dnevni maksimum od +6 do +12 stepeni Celzijusa.

Oko 20. 11. modeli simuliraju izmeštanje jezgra anticiklona na severozapad uz njegovo pružanje na sever. U isto vreme jaka ciklogeneza nad Skandinavijom će usloviti spuštanje hladnog fronta ka srednjoj Evropi i oblasti Alpa.

Dalji razvoj sinoptike je još uvek vrlo upitan, trend svakako ide ka mogućem jačem zahlađenju i razvijanju sekundarnog ciklona nad Jadranom koji bi nam posle 25. 11. mogao doneti sneg i u nizije regiona.

Međutim, još nije jasno koliko će se daleko na sever pružiti polje anticiklona, a od toga zavisi ne samo intenzitet, nego pravac i dužina hladnog prodora, a to će svakako imati ključnu ulogu na razvoj sinoptike oko 25. 11.

Zasada opcija jačeg zahlađenje gde anticiklon odlazi dovoljno visoko da zaustavi na neko vreme uticaj zapadnih vetrova sa Atlnatika uz moguću opciju građenja anticiklona nad Skandinavijom i produživanje eventulanog hladnog prodora i na početak decembra ima solidnu podršku ansamble članova na oba modela i to uslovljava da srednja linija svih članova niza odlazi ispod nula na 1500 mnv što je preduslov za pojavu snega i u nizijama.

Kako je ovo još jako dalek interval, promena će sigurno biti, a ne treba zaboraviti da uslovi u atmosferi nikako nisu “idealni” za ovakvo zahlađenje jer su zapadni vetrovi veoma snažni i takvi će ostati bar još nekoliko nedelja (osim ako ne dođe do neke dramatične promene) i ta činjenica jakog signala za zonalno strujanje bi mogla preovladati te bi jače zahlađenje izostalo.

Svakako je ova jesen bitno drugačija od niza proteklih, dinamika atmosfere je vrlo visoka, temperature su uglavnom oko proseka, nema suše, a postoji mogućnost da nas krajem meseca dočeka i rani, jesenji sneg - napisao je meteorolog Čubrilo.

 

BONUS VIDEO - KAKO PROVERITI RADNI STAŽ: Jelica Timotijević iz PIO fonda u novoj epizodi Ft1P

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili