OSVAJAO TROFEJE, SAD KUVA PEKMEZ: Miroslav Vislavski, nekadašnji najuspešniji direktor odbojkaša Vojvodine, radi i u penziji

S. BAJIĆ

10. 11. 2021. u 14:37

U PENZIJI je već 11 godina, ali u istom, sportskom ritmu i sa jednakim žarom kao i kada je bio na čelu Odbojkaškog i Fudbalskog kluba Vojvodina, bavi se raznim delatnostima koje su mu tokom karijere zbog profesionalnih obaveza bile uskraćene.

ОСВАЈАО ТРОФЕЈЕ, САД КУВА ПЕКМЕЗ: Мирослав Виславски, некадашњи најуспешнији директор одбојкаша Војводине, ради и у пензији

Foto Privatna arhiva

Miroslav Vislavski (69), nekadašnji najuspešniji generalni direktor najtrofejnijeg odbojkaškog kolektiva u Srbiji, a i šire, penzionerske dane provodi u vikendici sa suprugom Milijanom, gde, na osnovu bogate lične arhive i dokumentacije, piše štiva sportske tematike, dočekuje mnogobrojne prijatelje, održava voćnjak, a najviše se raduje kada dočeka ćerke i zetove i unuku Jovanu.

- Istina je, potpuno sam atipičan penzioner - kaže Vislavski.

- U ovo vreme pandemije, stvorio sam sa suprugom oazu mira, sklonište od stresa, na samo 12 minuta vožnje od našeg stana u gradu. Jeste, u divljini smo, ali imamo voćnjak sa 30 sadnica, koji održavamo, pravimo pekmez od šljiva i kajsija, a najveća radost je kada dođe unuka Jovana.

Foto Privatna arhiva

Vislavski je bio direktor odbojkaša Vojvodine u vreme najvećih uspeha, od 1992. do 2001. godine, kada su devet puta bili državni šampioni, šest puta osvojili nacionalni kup, bronzanu medalju u Evropskoj ligi šampiona i pet godina zaredom među deset najboljih evropskih klubova. U to vreme bio je i predsednik Udruženja odbojkaških klubova, a zatim kratko radio u Fudbalskom klubu Vojvodina...

- Posle burnih događaja u FK Vojvodina, ostao sam bez posla i 2004. godine oformio agenciju za video- produkciju i ispitivanje javnog mnjenja. Penzionisao sam se sa 59 godina i smatrao sam da je trebalo još da radim, ali moja otvorenost i kritička misao nije baš bila popularna nijednoj vladajućoj strukturi, iako nisam kritikovao njih lično.

Kao novinar radio sam na televizijama Jesenjin i Kanal 9, Panonija, KTV u Zrenjaninu - priča Vislavski koji je za to vreme bio autor više od 1.500 emisija o sportu.

Takođe, autor je, scenarista i režiser nekoliko dokumentarnih filmova i serija, poput "Bogova Olimpa" "Fenomen odbojke", "Vojvodina naša radost", "Legende u legendi" Predsedništvo SFRJ ga je odlikovalo Ordenom rada sa srebrnim vencem, dobitnik je "Zlatne plakete" i proglašen je velikanom odbojkaškog kluba Vojvodina.

Zanimljivo je da je kao penzioner nagrađen priznanjem za izdavački poduhvat 2011. i nagradom za životno delo 2014. Udruženja sportskih novinara Srbije.

- Nastavio sam da radim i u penziji, završio projekat "Vojvođanski jugo šampioni", što je 15 filmova o sportistima. Pišem knjige, biografska kazivanja sportista i želim da prenesim te razgovore, da ih objavim. Imam nekoliko desetina hiljada fotografija.

Foto Privatna arhiva

Čuvam arhivu i dopunjujem je sa drugarima, Miloradom Kosanovićem, Draganom Vujkovićem, Tadijom Kačarom... koji dolaze u posete na "antistresni program". Jer, u osnovi druženja su uspomene iz vremena koje je bilo humanije i plemenitije a mi bili mladi - zaključio je Vislavski.

Ništa bez društvenih mreža

MIROSLAV Vislavski je veoma aktivan na društvenim mrežama. Vodi tri profila, o istoriji fudbalera i odbojkaša Vojvodine i Udruženju sportista veterana, koji imaju oko 2.500 pratilaca. Na "Fejsbuku" objavljujem i razne priče o tradiciji, uspomenama iz mladosti, sećanja na nekadašnja i sadašnja druženja i to prati oko 4.000 ljudi. Komunikacija sa javnošću je moja potreba - kaže Vislavski.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije