PODRŠKA KOVIĆU I BOJU ZA ISTINU: Reagovanje dr Dragana Hamovića na dešavanja na Filozofskom fakultetu u Beogradu

Dragan Hamović

29. 10. 2021. u 09:53

BORBA koju, ne od juče, vodi Miloš Ković, nije samo njegova borba. To nije lako razumljivo u razdoblju u kojem preovlađuje tendencija da "svako gleda svoja posla", tj. da svako prilagođava delovanje isključivo ličnim interesima. Da je tako i Ković postupao, njegov izbor u naučno-nastavno zvanje koje mu inače sleduje prošao bi nezapaženo.

ПОДРШКА КОВИЋУ И БОЈУ ЗА ИСТИНУ: Реаговање др Драгана Хамовића на дешавања на Филозофском факултету у Београду

Dragan Hamović / Foto V. Danilov

Javni angažman profesora Kovića pripada redu najbesprekornijih akcija u našoj savremenoj, moralno raslabljenoj, pometenoj ili izobličenoj eliti. Po samopregoru, opominje na najbolje primere srpskih intelektualaca i stvaralaca iz razdoblja kada se Srbija podizala i gradila, po cenu nesebičnih ulaganja i žrtava.

Miloš Ković sustopice prati dnevne izazove savremenog toka, tumači ih u neizbežnoj korelaciji između prošlosti i sadašnjeg trenutka, rasvetljava ih kristalno jasno i utemeljeno. I kada govori za širu javnost i kada piše za naučne publikacije.

Uvek je bilo i biće, u akademskoj zajednici obremenjenoj raznim nedostojnostima i nedoslednostima, izvrgavanja vrednosti i dobrih običaja. Ali, ovako ogoljeno kršenje pisanih i nepisanih normi - na koje precizno ukazuje Miloš Ković, od strane onih koji njegovom naučnom imenu i uticaju ne mogu drukčije nauditi - ruši smisao i dignitet Univerziteta kao ustanove zasnovane na poretku i vrlini.

Prilika je da i mi drugi, zasad nepogođeni, sagledamo "slučaj" Miloša Kovića kao deo svoje sudbine, kao simptom bolesti koja može pogoditi svakog od nas koji se izjašnjavamo po savesti i uverenju, mimo imperijalnih i sistemskih nametanih doktrina. Ne smeju takve radnje, zakrivene iza zgaženih procedura, da ostanu izvan svetla javnosti i njenog kritičkog suda. Sprečimo besavesne i trenutno moćne da uništavaju ljudske integritete, naročito one koji se izdvajaju umnim i moralnim svojstvima. Malo nas je takvog kova.

Autor je naučni savetnik Instituta za književnost i umetnost u Beogradu

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)