IZ PORODILIŠTA BEBE IDU PRAVO U KOVID-ODELJENJA: Potresna svedočanstva lekara i pacijenata KBC "Dragiša Mišović"

Milica Stanojković

24. 10. 2021. u 10:00

UMESTO da se raduju prvim danima sa svojim novim članom porodice i uživaju u toplini doma, mnogi roditelji ostali su uskraćeni za ovu sreću, jer ih je pozitivan test na virus korona iz porodilišta preselio pravo u kovid-odeljenja.

ИЗ ПОРОДИЛИШТА БЕБЕ ИДУ ПРАВО У КОВИД-ОДЕЉЕЊА: Потресна сведочанства лекара и пацијената КБЦ Драгиша Мишовић

Devojčica iz Zvečanske sa medicinskom sestrom / Foto Igor Marinković

Tako je i sa majkama i bebama koje su ovih dana, u šta su se uverili reporteri "Novosti", hospitalizovane na dečjem odeljenju KBC "Dr Dragiša Mišović" u Beogradu, koja je u tzv. kovid-sistemu i gde biju dvostruku bitku protiv opakog i nepredvidivog virusa.

Dok prolazimo kroz prvi sprat crvene zone "Mišovića" sa svih strana dopire plač beba. Nejaki pacijenti u rukama majki koje "lomi" temperatura. Ni one nemaju taj luksuz da brinu samo o sebi dok se bore sa koronom, jer im je, kažu nam, zdravlje deteta preče. Ipak, požrtvovano medicinsko osoblje tu je u svakom času da prepovije bebu, donese je majci na podoj, uputi reči ohrabrenja. U jednom boksu od korone leče se tridestjednogodišnja Sanja Sekulić i njena ćerka Danica koja je tek napunila mesec dana.

- Bolje sam danas, ali i dalje imam visoku temperaturu - govori nam Sanja dok doji bebu.

Što se i savetuje, dodaju lekari.

- Kada sam sa njom došla u bolnicu bila sam negativna, a posle dva dana sam dobila prve simptome - objašnjava Sekulićeva. - Po dolasku kući nikuda nismo išli, ali moj suprug radi tako da nam je verovatno on doneo virus. U prvim danima u bolnici bila sam veoma uplašena jer sam i sama zdravstveni radnik i znam do kakvih sve komplikacija može da dođe. Ipak, hvala Bogu, ide nabolje. Samo sam se molila da temperatura sa nje pređe na mene, onda mi je lakše.

Sanja Sekulić (31) i njena ćerka Danica, koja je tek napunila mesec dana / Foto Igor Marinković

Dok joj medicinska sestra pomaže da presvuče bebu, Sanja ne zaboravlja da pohvali svoje kolege:

- Svi su predivni. U danima kada nisam mogla da ustanem i dođem do njenog kreveca i da je uzmem u ruke, sve vreme su je obilazile i bile s njom dok se istuširam i smognem snage.

Sanja nije bila vakcinisana. Kako kaže, pet godina borbe za roditeljstvo uvuklo je strah da će joj vakcina iscrpeti organizam i da neće moći na vantelesnu.

- Imala sam jedan spontani pobačaj - objašnjava svoju odluku tridesetjednogodišnja majka. - I onda sam ostala trudna, a tokom trudnoće imala sam i hematom. Ipak, savetujem svim ženama da se vakcinišu pre planiranja trudnoće. Čim se oporavimo, otići ću i ja da primim vakcinu.

Na dečjem odeljenju "Mišovića" sa kovidom 19 trenutno se bori 28 pacijenata. Najmlađa je beba od 21 dan, a najstariji pacijent ima 17 godina. Sa najtežom kliničkom slikom su oni uzrasta oko 14 godina i stariji. A u ovom talasu njihov tok bolesti, objašnjavaju nam lekari, podseća na stanje odraslih pacijenata. A novopečeni roditelji dolaze uplašeni, jer znaju da su se u ovom talasu dešavale komplikacije čak i kod najmlađih.

- Ono što je trenutna karakteristika, u ovom talasu, jeste mnogo beba do mesec dana, koje na lečenje dolaze u pratnji mama koje su isto tako zaražene - objašnjava dr Olivera Ostojić, načelnica dečje bolnice KBC "Dr Dragiša Mišović". - Na sreću, većina njih dolazi sa lakšom kliničkom slikom. Ipak, u poslednjih 10 dana smo imali dve bebe sa teškom slikom koje su prebačene u "Tiršovu".

Bilo je i situacija, otkriva nam dr Ostojić, kada su porodilje zbog pogoršanja prebacivali u kovid za odrasle dok su bebe ostajale na dečjem. Starija deca su bez pratnje, pa im odsustvo roditelja nadomešćuje boravak u sobi sa drugom decom sličnog uzrasta.

- Delta soj je mnogo virulentniji za decu - kaže dr Ostojić. - . Ukoliko se stanje pogorša, šaljemo ih u tercijarnu ustanovu.

Dok prolazimo kroz hodnike gde malaksale mlade majke pokušavaju da nađu zanimaciju deci vrtićkog uzrasta i objasne im zašto ne mogu napolje, dr Ostojić nam objašnjava da je epidemija sada uzela maha i da nije moguće na najbolji način izolovati decu pogotovo kada su u kolektivu.

- Do ovog talasa imali smo dosta dobro iskustvo sa mlađom decom, ali se situacija promenila - navodi dr Ostojić. - Preporuka je roditeljima da svakako decu ne šalju u vrtić kada su pozitivni, jer mališani mogu da budu asimptomatski ili sa blažim simptomima koji se u prvim danima ne prepoznaju, a da zaraze drugu decu.

Jedini pacijent na odeljenju intenzivne nege je devojčica koja je sa pozitivnim testom stigla iz Zvečanske. O detetu bez roditelja kao o svom brine celokupno osoblje "Mišovića", uveravamo se dok ulazimo u sobu gde joj medicinska sestra meri temperaturu.

- Stabilno je. Na intenzivnoj je, jer je sama, bez pratnje. Ovde je učestalije prisustvo sestre. Ne možemo da je ostavimo po sobama gde su starija deca bez pratnje - kaže nam medicinska sestra Zorica Radošević.

Na drugom kraju hodnika, medicinska sestra Marija Bajić namešta posteljinu sa medvedićima. Tu su da budu i kovid i patronažne sestre i olakšaju im koliko mogu boravak u bolnici. Pod vizirima i kapama, očima uspostavljaju poverenje sa mališanima:

- Iako smo navikli da radimo sa decom, sada imamo i bebe do mesec dana starosti, sa čim se ranije nismo susretali. Zato nam dolaze i kolege sa neonatologije da pripomognu oko previjanja pupka i nekih drugih stvari koje su bitne za bebu u prvim danima. Ovde se one leče i rastu.

Jovana Milosavljević (11) sa majkom Milicom, u danu kada je saznala da ide kući, u svoj dom u Kruševcu / Foto Igor Marinković

I naposletku, penjemo se na sprat gde leže starija deca. Jedanaestogodišnja Jovana Milosavljević upravo je dobila vest da ide kući. U svoj dom u Kruševcu. NJena majka, i sama medicinski radnik, svih sedam dan bila je uz nju, a uspela je da se ne zarazi.

- Presrećne smo - kaže Milica Marjanović, Jovanina majka. - Ona je dobila temperaturu i bila je u kućnoj izolaciji po savetu pedijatra. Pošto sam zdravstveni radnik, samo sam jedne noći primetila da je iznemogla, izmerila joj saturaciju i videla da joj je spala. Hitno su nas iz Kruševca poslali za Beograd sa obostranom upalom pluća u srednje teškom stanju. Hvala bogu, uspela je da se oporavi. Nisam se zarazila jer sam bila vakcinisana. Mislim da me je vakcina u ovom slučaju spasla korone.

VAKCINA - ISPITANA I BEZBEDNA

- "FAJZER" je dao dozvolu za vakcinaciju dece. Mi pedijatri znamo šta znači imunizacija i koje su sve bolesti iskorenjene obaveznom vakcinacijom, pa je to naravno, odgovor na pitanje da li se savetuje vakcinacija. Vakcina je ispitana, bezbedna. A ono što je neophodno naglasiti je da klinička slika može da bude laka kod dece i onda u periodu od četiri do šest nedelja dovede do multisistemskog inflatornog sindroma. Retko je, ali se dešava. Savet udruženja ginekologa je da sve trudnice treba da se vakcinišu, jer majke koje dođu na lečenje kod nas sa bebama su u većini nevakcinisane - objašnjava dr Ostojić.

PRATITI STANJE IZ DANA U DAN

SAVET medinskih radnika roditeljima je da deci koja se leče u kućnoj izolaciji prate stanje i da se na svaku promenu i pogoršanje obrate lekaru.

- Ako se povećava temperatura, počne povraćanje, zamor, lekar će će proceniti da li treba da se nastavi sa lečenjem kod kuće ili se deca šalju u bolnicu - kaže dr Olivera Ostojić.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NOVE IGRE ZA NOVE POBEDE: Nikad veća ponuda za Rolan Garos i mečeve Novaka Đokovića