VUČELIĆ ODLIKOVAN ORDENOM SVETOG SAVE: Patrijarh Porfirije uručio glavnom uredniku "Novosti" visoko crkveno priznanje

R. Dr.

07. 10. 2021. u 18:15

GLAVNI urednik "Večernjih novosti" Milorad Vučelić, odlukom Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve odlikovan je danas u beogradskom Patrijaršijskom dvoru Ordenom Svetog Save drugog stepena. Visoko crkveno priznanje Vučelić je primio iz ruku patrijarha srpskog Porfirija i u prisustvu članova Svetog sinoda - episkopa bačkog Irineja, zvorničko-tuzlanskog Fotija i kruševačkog Davida, kao i članova porodice i užeg kruga prijatelja.

ВУЧЕЛИЋ ОДЛИКОВАН ОРДЕНОМ СВЕТОГ САВЕ: Патријарх Порфирије уручио главном уреднику Новости високо црквено признање

Foto: Z. Jovanović

Vučelić je odlikovan, kako je navedeno u obrazloženju Sinoda, za višegodišnju saradnju, novinarski profesionalizam i afirmisanje hrišćanskih vrednosti i vrlina.

Uručujući mu Orden Svetog Save, poglavar SPC je naglasio da je Vučelić višedecenijim trudom pomogao da Srpska crkva otvori vrata javnosti i izađe iz svojevrsnog geta u kome je silom prilika dugo živela.

- Tokom decenija koje su za nama mnogima su nedostajale prave informacije o našoj crkvi. Bilo je i nedobronamernih koji su u simbiozi sa sopstvenim neznanjem o prirodi i delatnosti crkve gradili o njoj lažnu i zlonamernu sliku. Kao prvi čovek televizija Novi Sad i Beograd, pa sve do današnjih dana, dali ste nemerljiv doprinos da se mi iz Crkve preko malih ekrana obratimo javnosti na isti način kao i iz oltara naših hramova - rekao je patrijarh.

Njegova svetost podsetio je da je odlikovani još osamdesetih godina u saradnji sa episkopom bačkim Irinejem pokrenuo dosad neprevaziđen televizijski serijal emisija "Bukvar pravoslavlja", čime je Crkvi omogućio da svedoči sama o sebi.

"NOVOSTI" DEO SISTEMA VREDNOSTI

PATRIJARH Porfirije osvrnuo se i na "Večernje novosti", na čijem je čelu danas odlikovani Vučelić.

- "Novosti" nam daju priliku da svedočimo o sebi, kao i da iskažemo sopstveni sistem vrednosti, kako bi spram toga svaki čovek, u ogledalu zvanom Hristos, mogao da sagleda svoj lik i svoj put - kazao je patrijarh Porfirije, čestitajući odlikovanom Orden Svetog Save.

Zahvaljujući se crkvenim velikodostojnicima na odlikovanju, Vučelić je podsetio na doprinos Svetog Save, čije ime nosi orden koji je primio, očuvanju našeg naroda i njegove duhovnosti.

- Obuzet sam osećanjem da sa ovim odlikovanjem pristupam velikom društvu odabranih savremenika i izuzetnih predaka. Deo duhovnog zadovoljstva i sreće svakako ne čini samo svest o pripadnosti krugu onih koji su delovali za opštu dobrobit i sa najplemenitijim težnjama. Reč je o svesti i nadi da se ovim zbivanjem potvrđuje svojevrsni nacionalni kontinuitet u vremenu i prostoru, velika duhovna snaga čiji delić postaje i ovo odlikovanje. A to je velika dužnost i čast - rekao je Vučelić primajući orden.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest