IZNEDRENA STRADANJEM: Prota Milutin Timotijević, đak, profesor i rektor Prizrenske bogoslovije

M. MARKOVIĆ

01. 10. 2021. u 13:24

PRIZRENSKA bogoslovija je iznedrena mukom, trpnjom i stradanjem srpskog naroda u vreme kada je bilo spasonosno da se formira takva institucija, a ja bih kazao i da obasja to vreme i zaustavi Srbe od odnarođavanja i turčenja - kaže za "Novosti" prota Milutin Timotijević, nekadašnji đak, profesor i dugo rektor ove značajne visoke škole koja je ponos naše Crkve, naroda i države.

ИЗНЕДРЕНА СТРАДАЊЕМ: Прота Милутин Тимотијевић, ђак, професор и ректор Призренске богословије

Prota Milutin Timotijević / Foto Tanjug

Prota Milutin deo je jedne od prvih posleratnih generacija Bogoslovije u Prizrenu. Sa patrijarhom Irinejom je delio učionicu, sa patrijarhom Pavlom, tada episkopom raško-prizrenskim, bogoslužio je u manastirima i crkvama, i seća se tih teških vremena "u kojima se s velikom voljom i ljubavlju sve prevazilazilo". On u malom prstu ima istoriju Bogoslovije: od vremena dobrotvora i njenog osnivača Sime Andrejevića Igumanova, Prizrenca koji je rodnu kuću i sve što je stekao zaveštao Bogosloviji .

- U testamentu je napisao: "Ova moja kuća u Prizrenu da bude kuća Bogoslovije u kojoj će se za duhovna zvanja vaspitavati sinovi moje otadžbine, Stare Srbije" - podseća prota Milutiin. - Bio je svestan da će Bogoslovija, njeni učitelji i sveštenstvo,uspraviti i pridići narod da ostane na svojim ognjištima. Ona je na taj način ne samo pronosila slavu, već je čuvala ime i sve moralne vrline i vrednosti jednog naroda. Iznad i pre svega, obraz, uprkos stradanju i mukama, pa i onim u leto 1999. godine, kada su nas izgnali iz Prizrena.

Tada je, baš 23. jula, bio sam u delegaciji sa patrijarhom Pavlom, i razgovarao sa nemačkim kancelarom Gerhardom Šrederom (nemačke trupe su bile nadležne za Bogosloviju).

- Obećao je bio pomoć da se na jesen vratimo. Ali, od toga nije bilo ništa. Sada je najvažnije da Bogoslovija ponovo živi, na svojoj prizrenskoj adresi, kao i u Nišu, pod istim imenom kao i pre vek i po, i da smo mispasli sve dragocenosti, biblioteku, arhivu...

DOSTOJNO I UZVIŠENO

UZ čestitku:"Na mnogaja ljeta", povodom 150 godina rada Bogoslovije u Prizrenu, prota Milutin Timotijević:

- Moramo da čuvamo i negujemo takve institucije, da poštujemo i da učimo kako se, dostojno i uzvišeno,opstaje u najteže vreme. I kako vaskrsava sve što je toga vredno.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

Donorstvo je herojstvo