KORAK PO KORAK: Koja je procedura za dobijanje treće doze vakcine protiv kovid-19

V. N.

02. 10. 2021. u 16:09

VAKCINACIJA trećom buster dozom počela je odnedavno i u našoj zemlji. Ova doza se primenjuje kod osoba kod kojih je od davanja druge doze vakcine prošlo najmanje šest meseci, bez obzira na vrstu cepiva koju su primile, a posebno kod osoba starijih od 70 godina.

КОРАК ПО КОРАК:  Која је процедура за добијање треће дозе вакцине против ковид-19

Foto P. Milošević

KORAK 1

Svim građanima se ostavlja mogućnost izbora vakcine, polazeći od toga da je bezbedno i moguće primiti dopunsku dozu drugačiju od onih kojima su vakcinisani i revakcinisani. Konačan izbor vakcine građani će saopštiti lekaru, tokom pregleda i konsultacija na vakcinalnom punktu.

KORAK 2

Pelcovanje trećom dozom radi se po redosledu primanja prve dve i svi građani koji su se imunizovali dobiće SMS poruku i mejl u kojem će biti naznačeno kada mogu da prime vakcinu i u kojim ustanovama.

KORAK 3

Po prijemu SMS i elektronskog obaveštenja građani će moći da odu u svoj dom zdravlja i tamo prime treću dozu. Odnosno nisu u obavezi da odu na istu lokaciju gde su primili prve dve. Niko ne bi trebalo da se samoinicijativno prijavljuje ili odlazi u dom zdravlja, pre nego što e-uprava ne kontaktira s njima.

KORAK 4

Po prijemu poziva građani bi trebalo da se raspitaju o slobodnom terminu za prijem treće doze na vakcinalnom punktu. Spisak lokacija nalazi se na portalu e-uprave.

KORAK 5

Vakcinacija nije obavezna, te građani koji dobiju poziv, a ne žele da prime cepivo nisu u obavezi da se odazovu. Svakako treba imati u vidu da je vakcinacija jednostavna, preventivna zdravstvena mera koja na bezbedan i efikasan način sprečava pojavu bolesti i čuva živote ljudi. Cilj je razvijanje otpornosti na bolest sličnu onoj koja se stiče nakon dolaska u kontakt sa njenim uzročnikom, odnosno posle prirodne infekcije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)