STAMENKOVIĆ O POŠTOVANJU MERA: Insistiraćemo na pojačanom nadzoru u javnom prevozu i tržnim centrima

Novosti online

31. 08. 2021. u 09:29

MNOGI ne poštuju mere, a nedovoljno se i kontrološe sprovođenje mera.

СТАМЕНКОВИЋ О ПОШТОВАЊУ МЕРА: Инсистираћемо на појачаном надзору у јавном превозу и тржним центрима

Foto: Printscreen/RTS

Svadbe i provodi u noćnim klubovima okupljaju mnogo više ljudi nego što je preventivnim merama propisano. I sve to se već danima unazad odražava i u epidemijskoj statistici. Goran Stamenković, pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove navodi za medije da će insistirati na pojačanom nadzoru u javnom prevozu, tržnim centrima i megamarketima.

Goran Stamenković navodi da je javni prevoz prepoznat kao mesto sa povećanim rizikom od zaraze i da će iz tog razloga insistirati na pojačanom nadzoru poštovanja mera u istom.

- Insistiraćemo na pojačanom nadzoru - broj jedan će biti javni saobraćaj jer je javni prevoz po nekom prioritetu rizika prepoznat kao delatnost koja će sigurno u ovoj epidemiološkoj situaciji pogoršanja imajući u vidu brojke sigurno biti prvi na listi. Kontrolisaćemo i ugostiteljske objekte. Mislim da ćemo akcenat ponovo baciti na tržne centre i na megamarkete jer očigledno tu veliki broj zaposlenih nije poštovao svoje obaveze ne samo građani i koronaredari - navodi Stamenković.

- Očekujem - kaže on - da lokalne samouprave i komunalne inspekcije i milicije daju svoj doprinos u svemu ovome. 

Navodi da je inspekcijska kontrolisala poštovanje mera tokom jula i avgusta i da se broj prekršajnih naloga kreće oko 300.

- Nepravilnosti koje su inspektori konstatovali na terenu odnose se na zaposlene koji ne nose zaštitne maske, korona redare koji nisu radili svoj posao baš na pravi način zato je i povećan broj kaznenih mera u tržnim centrima - navodi.

Ugostiteljstvo prvo na lestvici kažnjavanja  

Objašnjava da je ugostiteljstvo prvo na lestvici kažnjavanja zbog, kako kaže, očiglednog kršenja mera - nepoštovanja distance.

Objašnjava da će osim klasičnog povećanja inspekcijskog nadzora pokušati da i na drugi način mobiliše inspektore.

- Očekujem narednih dana sastanak Radne grupe u susret događaja počev od septembra, govorim zbog početka školske godine i građana koji se vraćaju sa godišnjih odmora. Tako da u odnosu na ono što budemo prepoznali kao rizike nakon sastanka pripremićemo određene instrukcije - navodi Stamenković i podvlači da je ipak lična odgovornost broj jedan.

Lična odgovornost na prvom mestu 

- Građani naravno imaju mogućnost da biraju da li će svoje zdravlje ugroziti na ovaj ili onaj način odnosno zaštititi ga, a broj jedan je vakcinacija. Poštovanje protivepidemijskih mera i kontrola jeste da kažem druga karika u tom lancu čuvanja i očuvanja kompletnog javnog zdravlja, ali lična odgovornost građana je broj jedan u borbi protiv kovida 19 - ističe Stamenković.

Dodaje da su protivepidemijske mere i dalje na snazi i da su kazne ostale nepromenjene.

- Kazne su kao i što su ranije bile 300.000 dinara za pravna lica, 150.000 za preduzetnike, 50.000 dinara za odgovorno lice, 30.000 za koronaredare i 5.000 za građane koji ne poštuju propisane mere lične zaštite - zaključio je Stamenković.

(RTS)

BONUS VIDEO

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas