KOVID-PASOŠI BAR ZA SLAVLJA: Sednica Kriznog štaba biće verovatno održana do petka, lekari predlažu nove mere

B. RADIVOJEVIĆ

18. 08. 2021. u 09:11

SVE je izvesnije da će protivepidemijske mere morati ponovo da se "zatežu", ali sem osnovnog pravca koji predlaže medicinski deo - da se ograniče i bolje kontrolišu javna okupljanja, u internoj komunikaciji između članova Kriznog štaba, kako je u utorak potvrđeno "Novostima", ništa detaljnije nije dogovoreno.

КОВИД-ПАСОШИ БАР ЗА СЛАВЉА: Седница Кризног штаба биће вероватно одржана до петка, лекари предлажу нове мере

Foto EPA`

Za poteze na koje se odlučuju druge zemlje, koje ulazak u restorane, bioskope, tržne centre pa i javni prevoz, uslovljavaju kovid-propusnicama, kod nas, bar zasad, ne postoji saglasnost.

Medicinski deo Kriznog štaba čeka odgovor na svoj zahtev da se ovo telo sastane, jer se od poslednjeg zasedanja 28. jula, epidemiološka situacija znatno promenila. Juče je virus korona potvrđen kod 1.485 osoba od 13.695 testiranih, a troje je preminulo od kovida. Nova sednica na kojoj će glavna tema biti pogoršanje epidemiološke situacije, još nije zakazana, ali se očekuje da će biti održana najkasnije u petak. Medicinski deo Kriznog štaba će, kako nam je u utorak potvrđeno, na novu sednicu sa starim zahtevom - da se limit za javna okupljanja sa sadašnjih 500 spusti na najviše 150, i da se bar za organizovana slavlja traže potvrde o vakcinaciji.

Ni lekarima u štabu nije jasno zašto su kovid-propusnice kod nas toliko nepoželjne, kad ih uvodi sve više zemalja. One su i u susednoj Crnoj Gori uslov za ulazak u diskoteke, noćne klubove i unutrašnje prostorije kafića i restorana. Italija je od 6. avgusta uvela obavezne kovid-propusnice, pa se na ulazu u restorane gostima proverava QR kod. Već i sama najava, koja je u međuvremenu i sprovedena u praksu, da će sanitarna propusnica, odnosno dokaz o vakcinaciji, preležanoj bolesti ili negativan test na koronu, biti obavezni za kafee, restorane, sajmove i putovanja avionom i vozom, u Francuskoj je u drugoj polovini jula povećala interesovanje za vakcinaciju. Za samo dva sata od Makronove najave o uvođenju sanitarnih propusnica za vakcinaciju se prijavilo dva miliona Francuza.

Foto EPA`

Takva mera bi, možda, i u Srbiji mogla da bude način da se podstakne vakcinacija, koja je i bukvalno gotovo zamrla iako vakcina ima. Na vakcinalnim punktovima očekuju da narednih dana imaju više zainteresovanih za treću dozu, čije davanje je počelo u utorak, nego za prvu. Zbog takvog manira, sa tek 50,2 odsto vakcinisanog odraslog stanovništva bar jednom dozom, opet smo na pragu restriktivnih mera.

- Moramo da shvatimo da moramo da vratimo ozbiljnost na nivo koji smo imali, jer ponovo raste broj obolelih - rekao je u utorak epidemiolog dr Predrag Kon. - Same brojke će opametiti ljude, nažalost. Kažem nažalost, jer da smo se ranije opametili, sprečili bismo ovaj rast. Očekujem sednicu Kriznog štaba, medicinski deo je tražio konsultacije i sednicu, mislim da će to uskoro biti.

Doktor Kon ne želi da prejudicira kakve mere bi mogle da uslede, ali kaže da je najbitnije da se smanje kontakti, pogotovo onih koji nisu zaštićeni.

- Vidimo da čak i vakcinisani obolevaju, što znači da dolazi do proboja imuniteta i samim tim ne možemo se ponašati kao da rizika uopšte nema - navodi dr Kon. - Kada se okupe svi koji su vakcinisani, čak je 10 puta manji rizik nego kada se okupe nevakcinisani.

U REGIONU NAJTEŽE U CRNOJ GORI

SRBIJA se sa 35. mesta na kojem je bila prošle sedmice, pomerila na 29. na evropskoj listi učestalosti infekcije koronom u proteklih sedam dana. Na 100.000 stanovnika sada imamo 91,1 novozaraženog. Slovenija, recimo ima 63, a Hrvatska 48,5. Ubedljivo najlošija epidemiološka situacija u regionu, a zamalo i u Evropi je u Crnoj Gori, koja je na visokom drugom mestu po učestalosti infekcije sa čak 397,5 zaraženih na 100.000 stanovnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju