KAKO JE "RIMLAND" UTICAO NA NAS ALI I NA AVGANISTAN: Predavanje Milorada Vukašinovića na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada (VIDEO)

V. N.

17. 08. 2021. u 20:21

NA predavanju u okviru ciklusa "Razgovori o geopolitici" novinar i publicista Milorad Vukašinović govorio je o savremenim interpretacijama Rimland koncepcije, obuhvatajući period od 1990. godine i završetka Hladnog rata, do danas.

КАКО ЈЕ РИМЛАНД УТИЦАО НА НАС АЛИ И НА АВГАНИСТАН: Предавање Милорада Вукашиновића на Jутјуб каналу Културног центра Новог Сада (ВИДЕО)

Foto: KCNS

Vukašinović je ukazao na činjenicu da je i u tom periodu američka geopolitika pokazala jednu vrstu kontinuiteta u odnosu na Rimland koncepciju, koju je svojevremeno uoči Drugog svetskog rata osmislio geopolitičar Spajkman, a koja je posle 1945. godine ušla u sva značajnija američka strateška dokumenta i koja je konačno dovela do pobede Amerike u Hladnom ratu.

Kao najizrazitije predstavnike Rimland koncepcije posle kraja Hladnog rata, Vukašinović navodi dvojicu uticajnih američkih pisaca, Semjuela Hantingtona i Zbignjeva Bžežinskog, koji je na velikoj šahovskoj tabli ukazao na važnost geopolitike Rimlanda i sprovođenja ove koncepcije na tlu Evroazije i posle raspada Sovjetskog saveza.

Posthladnoratovski Rimland imao je svoje manifestacije i na postjugoslovenskom prostoru koje se ne mogu razumeti bez strateškog odnosa Amerike prema Evropi, koja je iz američke perspektive podeljena na rimski (katoličko-protestanstski) i vizantijski (pravoslavni) deo pa je po matrici tekla i podela jugoslovenskog prostora.

Vukašinović je ukazao i na ulogu Turske u geopolitičkoj prekompoziciji postjugoslovenskog prostora.Na kraju izlaganja Vukašinović se posebno osvrnuo na aktuelna dešavanja u Avganistanu navodeći da se tu radi o krizi posthladnoratovskog Rimlanda i trijumfu rusko-kineske koalicije u ovoj osetljivoj zoni gde se spajaju različiti strateški, geopolitički, ekonomski i drugi interesi.

Predavanje Milorada Vukašinovića na temu „Posthladnoratovski Rimland" može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna