BIH ZAKINULA 19.603 PENZIONERA IZ SRBIJE: Zavod za mirovinsko osiguranje Federacije pomoć isplatio samo svojim državljanima

J. Ž. S.

16. 08. 2021. u 08:00

PENZIONERE koji su deo staža ostvarili u Federaciji BiH, a žive u Srbiji, Zavod za mirovinsko osiguranje nije uvrstio na listu onih kojima je nedavno na račun legla jednokratna pomoć.

БИХ ЗАКИНУЛА 19.603 ПЕНЗИОНЕРА ИЗ СРБИЈЕ: Завод за мировинско осигурање Федерације помоћ исплатио само својим држављанима

Zgrada sarajevskog Zavoda za mirovinsko osiguranje

Na taj način je gotovo 19.603 seniora ostalo uskraćeno za iznos od 60 evra.

Kako je "Novostima" rečeno u sarajevskom Zavodu, saglasno Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, penzije za mesec jul su isplaćene preko jedinstvenog računa trezora Federacije BiH 5. avgusta.

- Takođe Uredbom Vlade Federacije o jednokratnom novčanom iznosu penzije kao podrške penzionerima u BiH, svima koji su državljani Bosne i Hercegovine, uz julsku penziju je isplaćen i dodatni jednokratni novčani iznos - kažu u Zavodu MIO.

Kako naglašavaju, njega dobijaju samo korisnici koji su zatečeni u isplati na dan stupanja ove uredbe na snagu i u tom trenutku imaju prebivalište u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Distriktu Brčko.

- Koliko smo upoznati, slična praksa je bila i u celom regionu, gde se pomoć isplaćivala isključivo državljanima tih država - objašnjavaju svoju odluku u Zavodu.

To, međutim, nije tačno, što nam je potvrđeno i u našem Ministarstvu za rad, gde naglašavaju da svi koji su u isplatnoj bazi Fonda PIO imaju pravo na jednokratnu pomoć koju dodeljuje naša država.

- To znači da je zaključkom Vlade utvrđeno da se ovakav vid podrške najstarijima isplaćuje bez ograničenja, tako da je primaju i primiće je i korisnici koji žive u inostranstvu, uključujući i one koji žive u Federaciji BiH - ističu u Ministarstvu.

Iznos od 120 konvertibilnih maraka, odnosno 7.200 dinara, dobili su oni koji primaju do visine garantovane penzije, odnosno do 28.860 dinara, dok je dodatnih 100 maraka pripalo seniorima čiji mesečni ček prelazi iznos garantovanog.

Da Zavodu za mirovinsko osiguranje iz Sarajeva nisu svi penzioneri jednaki govori i podatak da njihovi naslednici nemaju pravo ni na naknadu pogrebnih troškova ukoliko u vreme primanja penzije nisu živeli na teritoriji BiH.

KOD NAS ČETIRI PUTA VIŠE KORISNIKA

NAJNIŽA penzija u BiH iznosi nešto manje od 23.000 dinara, dok je najviši iznos koji stiže na adrese tamošnjih penzionera oko 130.000 dinara.

Penziju za jul primilo je 425.962 korisnika, dok je pravo na jednokratni novčani iznos ostvarilo 363.310 penzionera. Poređenja radi, u Srbiji je na spisku Fonda PIO četiri puta više korisnika - 1.673.558, a prosečan ček je 29.391 dinar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

IZMEĐU BOROVE ŠUME I ČISTOG MORA: Topla preporuka za hotel Sealife Kemer Resort 5*