MALI NIKOLA, VELIKI MAJSTOR: Dečak iz velike Kruševice kod Rekovca, tata-mata za poljoprivrednu mehanizaciju

Z. GLIGORIJEVIĆ

11. 08. 2021. u 14:16

IMA samo 14 godina, ali Nikola Marković iz Velike Kruševice kod Rekovca bez premca je kada je reč o mehanici.

МАЛИ НИКОЛА, ВЕЛИКИ МАЈСТОР: Дечак из велике Крушевице код Рековца, тата-мата за пољопривредну механизацију

Foto Z. Gligorijević

Ume da popravi svaku poljoprivrednu mašinu, čak i one od kojih su vlasnici digli ruke.

U kući, staroj oko 200 godina, koju je sagradio njegov čukundeda Petar, servisira mehanizaciju uz parolu "Marković - Poslednji trzaj", jer se do poslednjeg trzaja trudi da motor upali. Popravke obavlja besplatno, sam se ponudi da komšijama popravi mašine u kvaru, jer, kako kaže, uživa da pokvarenoj mašini vrati "dušu".

- Prvo što sam popravio bio je trimer od kojeg je komšija digao ruke. Rasturio sam motor, zamenio klip i igličasti ležaj i trimer je proradio. Pošto je bio veoma zadovoljan, komšija mi ga je poklonio za srećan početak. Potom sam popravljao motorne testere, rasturao motorni generator za struju, moped "tomos", sklapao kočnice i menjače na traktoru... - ponosno priča Nikola.

U njegovoj porodici niko nije zaljubljenik u mehaniku, pa je sve sam učio. Sve što više radi taj posao, sve ga više voli. Prvo zanimanje za mehaniku i elektriku pokazao je kada je imao samo dve godine, tražio je da mu kupe kardan! Potom su ga zanimali delovi motora i motornih mašina na benzin, pa su usledili i zupčanici.

- Kod njih mi je bio interesantan odnos i prenos snage. Zajedno se drže, a mali ide brže.

To me je fasciniralo. Kada sam imao devet godina, sastavljao sam prve mehanizme od zupčanika, pa je i rođendanska torta morala da bude ukrašena njima. Na red su došli motori i komplikovani mehanizmi. Počeo sam da sakupljam stare mašine, poput kosilica, trimera, testera, motokultivatora, i da se bavim njihovim motorima. Rastavljao sam ih i sastavljao kako bih upoznao svaki delić mehanike - kaže Nikola.

SAD IZUČAVA KOVAČKI ZANAT

NIKOLU je počeo da zanima i kovački zanat, kojim su se bavili njegov deda Milan i pradeda Ljubisav. Izgleda da su proradili njihovi geni, ali i zbog želje da se vrata stare kovačke radionice zatvore, ovaj vredni i ambiciozni dečak sve češće odlazi u kovačnicu. U njoj, uz pomoć oca Predraga i strica Petra, izrađuje predmete od gvožđa, kao što su noževi, razni ukrasi, držači za saksije, ali i oštri sekire, motike...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri