ŠKOLSKA GODINA POČINJE REGULARNO: Do kraja raspusta ostalo manje od mesec dana, prosvetari, đaci i roditelji umorni od časova na daljinu

Lj. BEGENIŠIĆ

04. 08. 2021. u 12:00

ŠKOLSKA godina počeće regularno, a razdvajanje nastave neće sada biti na dnevnom redu Kriznog štaba, rekao je prof. dr Predrag Kon, epidemiolog.

ШКОЛСКА ГОДИНА ПОЧИЊЕ РЕГУЛАРНО: До краја распуста остало мање од месец дана, просветари, ђаци и родитељи уморни од часова на даљину

Učenici čekaju da krizni štab "preseče" / Foto M. Anđela

On je naglasio da situacija, pred povratak u kolektive, nije ista kao prošle godine, jer je pola populacije vakcinisano.

Do kraja letnjeg raspusta ostalo je manje od mesec dana, a i prosvetni radnici, i deca i roditelji nadaju se da će nova školska godina početi regularno.

Ipak, kako će izgledati školska godina preseći će Krizni štab, a epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović rekao je nedavno da se pre oktobra ne očekuje značajan porast broja inficiranih na dnevnom nivou.

Ukoliko se situacija ipak zakomplikuje, nastava će se organizovati po prošlogodišnjem modelu - osnovci od prvog do četvrtog razreda u školi, a svi ostali po kombinovanom modelu - od kuće i u učionicama.

Škole su, kako nam kažu direktori, spremne za sve opcije i iznenađenja za njih nema. Ipak, svi bi voleli da nastava počne regularno, jer su se, kažu, od onlajn nastave svi umorili.

- Nemamo informaciju o tome kako će škola početi, zna se ko je nadležan za donošenje takve odluke, a na nama je da to sprovedemo - kaže nam direktor OŠ "Ivan Goran Kovačić" Miomir Dragaš. - Spremni smo za bilo koji vid nastave, svi bismo voleli da nastava počne kako treba, ali ako viša sila ne dozvoli onda to moramo poštovati.

I Radmila Rakočević, direktorka OŠ "Bora Stanković" ističe da bi i za decu i za nastavnike i za roditelje najbolje bilo da škola počne na regularan način.

- To bi bilo idealno, uostalom škole nisu izvori zaraze, nijedno dete nije inficirano u školi, a ona koja su imala virus "zakačila" su ga van obrazovnih ustanova - kaže ona.

U Ministarstvu prosvete kažu da će odluka biti doneta u saradnji sa strukom, a u Uniji sindikata prosvetnih radnika očekuju da će dobiti i stručno uputstvo o organizovanju nastave, kao što je bilo i lane.

Unija je, inače, nedavno objavila tekst da onlajn nastava nije dala rezultate, da je to bilo mučenje i za nastavnike i za đake, pogotovo one koji nisu imali uslove za takvu nastavu.

MALO KOD KUĆE, MALO U KLUPAMA

KOMBINOVANI model, po kome su deca išla prošle školske godine, podrazumeva naizmenično praćenje nastave. Odeljenja su podeljena u grupe do 15 đaka i dok jedna grupa ide na nastavu, druga časove prati onlajn, pa se smenjuju po danima. U srednjim školama menjali su se na nedeljnom novou. Nošenje maske i poštovanje razmaka bilo je obavezno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL! Pesme o terorističkoj OVK puštene na stadionu  pred utakmicu Borca (VIDEO)