RIGOROZNA KONTROLA POŠTOVANJA MERA: Inspektori proveravaju restorane, kafiće, prevoz, građani imaju dve opcije

Novosti onlajn

13. 07. 2021. u 11:32

NADLEŽNI su krenuli u rigoroznu kontrolu poštovanja svih protivepidemijskih mera.

РИГОРОЗНА КОНТРОЛА ПОШТОВАЊА МЕРА: Инспектори проверавају ресторане, кафиће, превоз, грађани имају две опције

Foto: P. Milošević

Sanitarna i sve druge inspekcije, Komunalna milicija i Komunalna inspekcija u ovom trenutku usmeravaju nadzor prema ugostiteljskim objektima, turističkim centrima, objektima za organizovanje svadbi i drugih privatnih proslava, ali i prema javnom prevozu, navodi za RTS pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković.

Goran Stamenković je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a naveo da će fokus biti na tome da li se i koliko poštuje Naredba o radnom vremenu i prostornim ograničenjima za vreme nepovoljne epidemiološke situacije.

-Krenuli smo u rigoroznu kontrolu poštovanja protivepidemijskih mera. Fokus u nadzoru su kontrole poštovanja broja korisnika usluga na određenoj površini – poštovanje naredbe ministra zdravlja da svaki objekat mora da ima obaveštenje o površini, o broju mogućih korisnika u odnosu na kvadraturu, u odnosu na mogućnost i pružanje usluga. Posebno ćemo voditi računa o distanci i o nošenju zaštitnih maski, objašnjava Stamenković.

Foto: Printscreen/RTS

Tekst potpisa

Navodi da su u prvih 11 dana jula republičke i lokalne inspekcije izvršile 15.363 nadzora, i kako kaže, nije bilo izrečenih zabrana korišćenja objekata kao što je to bilo u nekom ranijem periodu.

-Imali smo 37 naloga, dok smo u junu imali 242 naloga i 11 zabrana. Sanitarna i sve druge inspekcije, Komunalna milicija i Komunalna inspekcija, kao ovlašćene inspekcije u ovom trenutku, usmeravaju nadzor prema ugostiteljskim objektima, turističkim centrima, prema objektima za organizovanje svadbi i drugih privatnih proslava, prema javnom prevozu, objašnjava gost Jutarnjeg dnevnika.

Upozorava da je poseban problem javni prevoz u kome deo građana, ali i vozača ne nosi maske.

-Problem je javni prevoz, očigledno da se ne poštuju epidemiološke mere, mnogi građani ne nose maske. Apelujem na sva pravna lica koja se bave javnim prevozom da malo pooštre svoj unutrašnji nadzor, svoju unutrašnju kontrolu jer mnogi vozači ne nose maske, što nije dobro, daju loš primer građanima i putnicima, ističe Stamenković.

PRED GRAĐANIMA SU DVE OPCIJE

Prema njegovim rečima, inspekcija ne može da bude prisutna na svakom mestu i da svakog izvršioca sankcioniše, zbog čega je veoma važna lična odgovornost svakog građanina, preduzetnika i pravnog lica.

Navodi da građani imaju dve opcije - da poštuju mere ili da ih ne poštuju, što bi, kako kaže, pogoršalo epidemiološku situaciju u zemlji.

-Prva opcija je da građani zbog nekog svog zadovoljstva ili svoje odluke apsolutno ne poštuju mere, da žive opuštenije, da se ne vakcinišu i da svoje zdravlje dovedu da kažem u neku opasnost i mogući epidemiološki rizik, a onda i veliki zdravstveni rizik, navodi Stamenković.

Druga opcija je, navodi gost Jutarnjeg dnevnika, da ipak živimo kao i do sada sa obazrivošću i poštovanjem, ne samo epidemioloških mera zato što su donete od Vlade ili ministra zdravlja nego zbog odgovornosti prema drugima u svojoj neposrednoj okolini i prema samom sebi i da se vakcinišemo.

-I sada svako od nas treba da dâ sebi odgovor – da li će krenuti u jednom ili drugom pravcu, poručio je Stamenković.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

HOTEL NA NAJLEPŠOJ PLAŽI U GRADU: Hotel Continental je poznat po tome da predstavlja odličan odnos cene i kvaliteta