MALOM VRATITI DOKTORAT: To je nužan potez nakon što je poništena odluka Etičkog odbora

V.N.

26. 06. 2021. u 09:33

NAKON odluke Upravnog suda da poništi rešenje Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu kojim je doktorat Siniše Malog proglašen plagijatom, Univerzitet bi trebalo da donese odluku kojom se Malom vraća titula doktora nauka.

МАЛОМ ВРАТИТИ ДОКТОРАТ: То је нужан потез након што је поништена одлука Етичког одбора

Foto: Tanjug/D.K.

Ovo, za "Novosti", kažu pravni stručnjaci i dodaju da Odbor nije ni imao nadležnost da reaguje, te da je zbog toga sud i poništio njegovu odluku.

Naime, objašnjavaju da je Nastavno-naučno veće Fakulteta organizacionih nauka pronašlo određeni element neakademskog ponašanja nepravilnosti u doktorskoj disertaciji ministra Malog, te da su predložili najstrožu kaznu - javnu osudu! Tu kaznu je, međutim, trebalo da izrekne dekan FON, da bi bila pravno validna, ali to se nikada nije dogodilo. Tek na odluku dekana, mogle su da se ulože žalbe Odboru za profesionalnu etiku i da on po njima postupa. Ovako, navode naši sagovornici, odlučivali su o nečemu što nije u njihovoj nadležnosti. Nije postojalo pravo žalbe na predlog nastavno-naučnog veća, pa univerzitetski odbor nije smeo odlučivati o žalbama koje su podnete u ovom slučaju.

Foto arhiva

Inače, u predlogu nastavno-naučnog veća nigde se ne navodi da u njegovom kršenju akademske čestitosti postoje obeležja plagiranja propisana univerzitetskim Kodeksom.

- Odluka o izricanju mere za povredu Kodeksa Siniši Malom nikada nije ni doneta, a i da je doneta, najstroža mera bi bila - javna osuda. Sada bi Univerzitet po sili zakona trebalo da donese i odluku kojom se Siniši Malom vraća titula doktora nauka - kažu naši sagovornici. - Odbor za profesionalnu etiku UB umesto da žalbe odbaci kao nedozvoljene, o istima je rekordno brzo odlučivao, tako da ih uopšte i ne pročita te je štaviše preinačilo odluku NNV FON, te konstatovano da je doktorska disertacija Siniše Malog navodno plagijat. Na bazi te odluke Odbor Univerziteta je posebnom odlukom oduzeo Siniši Malom titulu doktora nauka.

Oni podsećaju da je Upravni sud presudom iz juna 2021. poništio odluku Odbora za profesionalnu etiku UB kojom je utvrđeno da je Siniša Mali plagirao svoj doktorat, budući da je ista nezakonita i nepravilna.

- Kao što su punomoćnici Siniše Malog i tvrdili, Upravni sud je u obrazloženju presude implicitno zauzeo stav da protiv odluke N. N. veća FON nije dozvoljeno izjavljivanje žalbe, te da Odbor Univerziteta ni nema nadležnost da odlučuje o žalbama protiv takve odluke, niti da ocenjuje njenu pravilnost i zakonitost - kažu oni. - Dakle, prema stavu suda, donošenje odluke nastavno-naučnog veća je u autonomiji FON.

BEZ KOMENTARA

OD MINISTRA Malog zatražili smo komentar na odluku Upravnog suda, ali nije želeo da daje izjave. On je samo, kada je presuda objavljena, na svom instagram-profilu prokomentarisao da je "pravda pobedila".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu