Sportisti i intolerancija na laktozu

Promo

21. 06. 2021. u 17:00

Svi rekreativci, ali i profesionalni sportisti, znaju koliko su mleko i mlečni proizvodi važni u ishrani, zbog visokog sadržaja proteina, kao i kalcijuma i vitamina A, B12 i D. Ovi elementi pozitivno utiču na ljude koji se troše i izlažu fizičkom naporu kroz sportske aktivnosti.

Спортисти и интолеранција на лактозу

Foto: Promo

Kalcijum pruža snagu kostima, dok su proteini ključni u izgradnji i jačanju mišića. Ipak, šta se dešava ako je neki sportista intolerantan na laktozu?

Poznato je da su najkvalitetniji proteini upravo oni iz surutke, od kojih se prave i čuveni „whey“ proteini, koje sportisti konzumiraju nakon treninga, ali i u bilo koje doba dana i noći. Ipak, tzv. „koncentrat“ proteina surutke sadrži i laktozu i može izazvati brojne tegobe onima koji nisu ni svesni da su netolerantni na laktozu. Nadimanje, mučnina i drugi problemi sa digestivnim traktom mogu biti najava intolerancije na laktozu, koja se jednostavno može proveriti medicinskim testom.

Ukoliko se ispostavi da je intolerancija prisutna, ne treba klonuti duhom, jer je domaće tržište već izvesno vreme bogato mlekom i mlečnim proizvodima iz kojih je u potpunosti odstranjena, odnosno izolovana laktoza, kao što je Moja Kravica mleko bez laktoze, a od nedavno i novi jogurt iz asortimana Moja Kravica, takođe bez laktoze. Ovi proizvodi će sigurno obogatiti recepte za ishranu bez laktoze. Pored toga, na tržištu je prisutan i protein surutke iz kojeg je takođe izolovana laktoza, zbog čega se naziva kratko i jasno - „izolat“. Sportistima i rekreativcima često je važno da protein koji smućkaju nakon treninga bude i ukusan, a ukoliko se pravi sa vodom, dobar ukus teže je postići. Ipak, ukoliko pomešate mleko bez laktoze sa izolat proteinom surutke, dobićete ukusan i nutritivno bogat šejk koji će vašem telu pružiti energiju neophodnu nakon napornih fizičkih aktivnosti, a pored svega toga ne sadrži laktozu i neće vam izazvati nikakve neželjene tegobe. Zahvaljujući kompaniji Imlek, tržište je nedavno postalo bogatije za Imlek Protein, visokoproteinski mlečni napitak koji ne sadrži laktozu i predstavlja idealnu užinu za pre i posle treninga, ili u bilo koje doba dana, jer ne sadrži dodate šećere i ima čak 30gr proteina po pakovanju.

Ne smemo izostaviti ni činjenicu da većina osoba sa netolerancijom može da podnese male količine mleka. Smatra se da osobe sa netolerancijom mogu da podnesu do 18 grama laktoze, raspoređene tokom dana a da im to ne naruši zdravlje, a brojna istraživanja su pokazala da ljudi intolerantni na laktozu mogu uneti do 12 grama u jednom obroku, što je približno jednoj šolji. S druge strane, maslac je takođe mlečni proizvod, ali sadrži svega 0,1 grama po obroku od 20 grama, a neke vrste sireva sadrže i manje od jednog grama po porciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)