PREMINUO JOVAN I. DERETIĆ: NJegove teorije izazivale brojne kontroverze, tvrdio da su Srbi na Balkanu dva milenijuma

Novosti online

06. 06. 2021. u 17:27

PUBLICISTA Jovan I. Deretić preminuo je rano jutros u 82. godini, objavljeno je na zvaničnoj stranici njegovog Udruženja građana Slobodna Srbija.

ПРЕМИНУО ЈОВАН И. ДЕРЕТИЋ: Његове теорије изазивале бројне контроверзе, тврдио да су Срби на Балкану два миленијума

Foto: Printscreen

- Iza sebe je ostavio bogato naučno delo o kome će srpska istorija tek dati svoj sud. To delo će biti dalji putokaz celom srpskom narodu kako da gradi svoju nacionalnu državu, svoje obrazovne, naučne i kulturne ustanove, kako da vaskrsne svoju autentičnu srpsku istorijsku nauku i kako na osnovu svega navedenog da gradi svoju budućnost srpsku. Budućnost u kojoj će sve što je bilo srpsko od antičkih vremena preko srednjovekovnog perioda pa sve do novovekovnog perioda ponovo biti srpsko. Profesor Deretić nam je svima utabao put kojim moramo ići dalje. Neka mu je laka crna zemlja i neka mu je večna slava i hvala. Neka mu Gospod Bog podari mir u rajskim vrtovima - navodi se u saopštenju.

Deretić je bio jedan od istraživača koji su tvrdili da postoje dokazi da je na evropskom kontinentu - posebno na Balkanskom poluostrvu - u periodu od najmanje dva i po milenijuma neprestano prisutan slovenski rasni i etnički element.

Glavni predmet njegovog istraživanja jeste srpska antička istorija koju zvanična istoriografija ne priznaje. Njegovi tekstovi govore o postojanju srpske antičke istorije od 2000. godine p. n. e. pa do 7. veka kad su prema zvaničnoj istoriji Srbi došli na Balkan zajedno sa drugim slovenskim narodima.

Deretić je rođen 1939. godine u Orovcu kod Trebinja.

Studirao je na Prirodno-matematičkom fakultetu, a 1963. godine je napustio SFRJ i otišao prvo u Francusku gde je studirao na Tehničkom koledžu u Parizu, a potom i istoriju u Lionu.

Radio je kao inženjer u Francuskoj i SAD. Vratio se 1997. godine u Beograd. Govorio je šest jezika, a služio se latinskim i starogrčkim.

Na parlamentarnim izborima 2000. godine postao je narodni poslanik ispred Partije srpskog progresa čiji su kandidati bili na listi Stranke srpskog jedinstva Željka Ražnatovića Arkana.

Udruženje građana Slobodna Srbija osnovao je 2011. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (12)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)