VOZAČICA I TRENERKA IDU PRED USTAVNI SUD: Proveru tek usvojenog Zakona o rodnoj ravnopravnosti traže advokati i lingvisti

Lj. BEGENIŠIĆ

03. 06. 2021. u 09:00

PODNELI smo Ustavnom sudu Srbije inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o rodnoj ravnopravnosti, jer on nije u skladu sa našim Ustavom koji ne poznaje kategoriju roda. Takođe, ovaj zakon unosi pravnu nesigurnost, jer suspenduje primenu nekoliko hiljada propisa u kojima se koriste izrazi koji sada nisu upodobljeni sa članovima zakona kojima se propisuje obavezna upotreba rodno senzitivnog jezika.

ВОЗАЧИЦА И ТРЕНЕРКА ИДУ ПРЕД УСТАВНИ СУД: Проверу тек усвојеног Закона о родној равноправности траже адвокати и лингвисти

Foto Ž. Knežević

Ovo je, za "Novosti", rekao advokat Milenko Radić čija je kancelarija podnosilac zahteva za ocenu ustavnosti Zakona o rodnoj ravnopravnosti. U dopisu koji je poslat USS navodi se da je zakon sa opštim, nejasnim i nedefinisanim pojmovima "rod" i "rodno osetljiv jezik" suprotan Ustavu i skoro svim postojećim zakonima.

- Njegovom primenom stvoriće se pravni haos narušavanja načela pravne sigurnosti i predvidivosti propisa - stoji u dopisu Ustavnom sudu.

Advokat Radić naglašava da nije tačno da će ovaj propis početi da se primenjuje za tri godine, on je već stupio na snagu i njegova primena praktično je počela, pa smo sada svi u obavezi da koristimo rodno senzitivne izraze.

- Ovim zakonom pod pretnjom kažnjavanja štite se svi oblici "roda", a da niko ne zna koji su to oblici niti ih zakon navodi - kaže naš sagovornik. - Jedino se na sajtu Vlade nalazi "Priručnik za upotrebu rodno osetljivog jezika" koji nikoga ne obavezuje.

Da podsetimo, ovaj priručnik predviđa izraze kao što su kovačica, metlarka, carinica, trenerka, dugmetarka, ali i biskupica ili đakonica. Zakonom je, međutim, jasno propisano ko je obavezan da upotrebljava rodno senzitivni jezik. A ako se prekrši zakon, predviđene su i kazne koje se odnose na prekršaje organa javne vlasti, poslodavaca, osiguravajućih društava, medija, političkih stranaka, sindikalnih udruženja. Shodno odredbi koja bude prekršena, kazne će se kretati od 50.000 do 2.000.000 dinara, odnosno 5.000 do 150.000 dinara.

Međutim, ova inicijativa koja je pred Ustavnim sudom podneta neće biti jedina, jer i lingvisti najavljuju pokretanje istog postupka.

Sreto Tanasić, predsednik Odbora za standardizaciju srpskog jezika SANU, ističe, za naš list, da se očekuje više inicijativa pred Ustavnim sudom za ocenu Zakona o rodnoj ravnopravnosti pošto on narušava osnovne norme ne samo jezika, nego i države, crkve i društva u celini.

- Neophodno je da Ustavni sud ovaj zakon proglasi neustavnim - naglašava Tanasić. - Ustav ne poznaje kategoriju roda, zakonom se vrši nasilje nad srpskim jezikom i onemogućava sloboda upotrebe svih uobičajenih izražajnih mogućnosti srpskog jezika.

Tanasić navodi i da je Odbor nedavno zasedao i ponovo zaključio da je ovim zakonom izvršeno nasilje nad srpskim jezikom.

- Poslanici koji su izglasali zakon i ministarka Gordana Čomić koja ga je predložila, ignorišući stavove Odbora, kao jedinog merodavnog tela, nipodaštavaju celokupnu srbistiku kao nauku, valjda smatrajući da su samim tim što su govornici srpskog jezika istvremeno i stručnjaci za srpski jezik - navodi Odbor i pita:

- Je li stvarno došlo vreme da se srpska skupština, srpski ministri i srpski poslanici već 30 godina protive usvajanju zakona o zaštiti srpskog jezika i ćirilice, a za manje od pola godine usvoje zakon koji je protiv srpskog jezika. n

OCENA I ZA ISTANBULSKU KONVENCIJU

ADVOKAT Milenko Radić podseća da je kategorija roda prvi put uvedena Istanbulskom konvencijom 2011. godine na sastanku koji su članice Saveta Evrope održale u Istanbulu. Tom konvencijom se sprečava nasilje nad ženama i nasilje u porodici, ali je donošenje deklaracije iskorišćeno da se uvede kategorija roda. Naša zemlja tu konvenciju je ratifikovala 2013. godine, a ovi advokati su sada zatražili i ocenu ustavnosti ove konvencije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

A DVA DANA POSLE TRAGEDIJE... Neverovatan spisak! Međunarodni olimpijski komitet objavio ko od Rusa može na Igre Pariz 2024