MIRIS PROŠLOSTI U DESPOTOVOJ TVRĐAVI: Povratak u prošlost - srednjovekovni vitezovi na smederevskim zidinama (FOTO)

Jelena ILIĆ

30. 05. 2021. u 11:30

U MALOM gradu Smederevske tvrđave ovog vikenda održava se festival "Vitezovi i legende" tokom kojeg će posetioci moći da uživaju u viteškim borbama, radionicama, srednjovekovnom bazaru, oklopnicima na konjima i drugim srednjovekovnim iznenađenjima.

МИРИС ПРОШЛОСТИ У ДЕСПОТОВОЈ ТВРЂАВИ: Повратак у прошлост - средњовековни витезови на смедеревским зидинама (ФОТО)

Foto N. Živanović

Domaćini su poslednjeg vikenda u maju gostima priredili svojevrsno putovanje u prošlost.

Pod zidinama utvrđenja koje je despot Đurađ Branković zidao da bude srednjovekovna prestonica Srbije, oživeli su vitezovi, dvorske dame, i legende o životu u najvećoj ravničarskoj tvrđavi u Evropi.

- Mačevanje, streličarstvo, stari zanati i veštine, zvuci muzike sa dvora i ples dama, ovog vikenda začiniće bajkovitu atmosferu Malog grada Smederevske tvrđave. Viteške borbe, one prikazne oklopne i bohut borbe, oklopnici na konjima, srednjovekovni vojni kamp sa izložbom oklopa i oružja - samo su deo onoga što očekuje goste u subotu i nedelju od 11 do 18 časova - kaže Goran Jovšić iz JP "Smederevska tvrđava".

Zaslužno za ovaj spektakl je Udruženje "Beli orlovi" iz kojeg navode da im je namera da ljudima u 21. veku prikažu srednjovekovnu Srbiju. Oni su se potrudili da ovaj festival verno dočara život u srednjem veku - od viteškog do svakodnevnog života običnih ljudi.

PANDEMIJA JAČA OD VITEZOVA

Udruženje građana "Beli orlovi" organizuje brojne kulturne i istorijske događaje, od najpoznatijeg viteškog festivala u Just Out, koji se održava svake godine u Manasiji, pa do internacionalnog takmičenja "Bitka nacija", koje se održalo u Smederevu 2019. godine. Pojedine od ovih manifestacija, prošle godine su izostale zbog pandemije.

Gosti Smederevske tvrđave imaju jedinstvenu priliku da vide i saznaju kako su nekada obrađivani koža, drvo, metal, kako se gađa iz tradicionalnog drvenog luka. Takođe, čekaju ih fascinantne činjenice o opremi koju su vitezovi nosili, i o tehikama i materijalima od kojih se ona i danas izrađuje.

Goste, naravno, čekaju i legende i tajne smederevskog dvora. Jedna od njih je, na primer, da je Smederevo imalo dvorskog kompozitora skoro 200 godina pre ostatka Evrope! Kir Stefan Srbin je na dvoru despota Brankovića u 15. veku komponovao dela u najlepšem maniru srednjovekovne vizantijske i crkvene muzike. Ili da je Smederevska tvrđava najveći građevinski poduhvat srpskog naroda, jer ništa grandioznije Srbi dugo nisu napravili.

Tek u 20. veku, srpski narod je smogao snage da napravi objekte slične veličine, kao što su Novi Beograd, HE "Đerdap", auto-put. Svakako, najveća je misterija koja muči sve je gde se nalazi tajna lokacija zakopanog blaga Proklete Jerine. Sve ovo najbolja je pozivnica za ovo uzbudljivo putovanje koje su organizovali JP "Smedervska tvrđava", Centar za kulturu Smederevo i "Beli orlovi".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri