NA PORODILJSKOM BAR TRI MINIMALCA: Predlog izmene Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom sledeće nedelje na Vladi

J. Ž. S.

29. 05. 2021. u 09:30

MAMAMA u Srbiji i dalje će se primanja na porodiljskom obračunavati na osnovu proseka zarade u prethodnih 18 meseci.

НА ПОРОДИЉСКОМ БАР ТРИ МИНИМАЛЦА: Предлог измене Закона о финансијској подршци породицама са децом следеће недеље на Влади

Foto N. Živanović

Zahtev udruženja roditelja da se ta granica smanji za šest meseci, prema saznanjima "Novosti", nije prihvaćen. To znači da će naknada dok brinu o bebi mnogima i dalje iznositi svega nekoliko hiljada dinara.

Predlog izmene zakona koji se odnosi na promene obračuna naknade zarada koji će omogućiti da mame dobiju naknadu u skladu sa brojem meseci u kojima su radile, ne manju od minimalca, ovog puta nije naišao na razumevanje nadležnih.

Prema rečima Jovane Ružičić, iz Centra za mame, ovo je jedna od finansijski najzahtevnijih, ali i najneophodnija promena.

- Samo u prva tri meseca, koja se vode kao porodiljsko, mame neće moći da primaju iznos manji od republičkog minimalca, ali za narednih devet meseci, koji se računaju kao nega deteta iznosi mogu da budu po starom, ispod 32.156 dinara - kaže Ružičić.

KAZNE ZA NEPOŠTOVANjE PROPISA

OČEKUJE se da Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom u najnovijim izmenama "primeti" i majke sa četvoro i više dece. Prema ranijim najavama i na inicijativu nadležnih uvedena je i izmena koja predlaže kaznene mere za pojedince i preduzeća koja su u svom radu pogrešno primenjivala zakon. Primera radi, u vreme vanrednog stanja poslodavci su imali pravo da odlože plaćanje poreza i doprinosa. Tada su oštećene trudnice i porodilje kojima se nekoliko meseci računalo sa nula dinara.

Kako navodi Tatjana Macura, predsednica Udruženja "Mame su zakon", neophodno je i izjednačavanje prava preduzetnica sa pravima koje ostvaruju ostale zaposlene mame. Pre svega se misli na mogućnost da mogu na porodiljsko bolovanje sa trećim detetom u trajanju od dve godine, kao i da ovo pravo mogu da prenesu na svog supruga.

- Najverovatnije će mamama koje imaju veća primanja naknada za vreme bolovanja biti vraćena na staro, odnosno umesto dosadašnje tri prosečne plate, od 1. januara 2022. obračunavaće im se pet proseka u Republici - kaže Macura.

- Statistika pokazuje da je 2.200 žena prima više od tri prosečne zarade, ali mnoge su se već ostvarile kao mame ili im to trenutno nije u planu. Ovaj podatak govori da ova izmena nije veliki izdatak za budžet.

Među promenjenim je odredba koja se tiče majki dece sa invaliditetom, a koju je Ustavni sud nedavno proglasio neustavnom.

- Dobro je da će konačno majke dece sa invaliditetom biti obeštećene za period od jula 2018. do danas, pošto su po zakonu, a protivno Ustavu, morale u prethodne tri godine da biraju između svoje zarade i naknade za tuđu negu i pomoć. Sada će im biti isplaćen celokupan iznos naknade koje su se nepravedno po zakonu morale da se odreknu - kaže Macura.

Što se tiče mama poljoprivrednica, koje dobijaju mogućnost za naknadu na porodiljskom, naša sagovornica naglašava da ih je svega 70 u Srbiji, a među njima je mali broj porodilja i trudnica. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DRAGULJ SA OBALE DRINE: Mali Zvornik nudi posetiocima svestranu turističku ponudu