DOKTOR ŠEKLER DAO ODGOVOR NA VAŽNO PITANJE: Da li će nas postojeće vakcine štititi ako dođe do 4. talasa virusa u septembru?

Novosti onlajn

26. 05. 2021. u 18:53

VIRUSOLOG dr Milanko Šekler kaže da misli da smo poranili sa radovanjem vraćanju normalnom životu jer se još uvek nismo približili kolektivnom imunitetu, koji se po rečima stručnjaka dostiže sa minimum 50 odsto vakcinisanih.

ДОКТОР ШЕКЛЕР ДАО ОДГОВОР НА ВАЖНО ПИТАЊЕ: Да ли ће нас постојеће вакцине штитити ако дође до 4. таласа вируса у септембру?

Foto: Printscreen/RTS

Ipak, kako kaže, ako se nastavi sa imunizacijom stanovništva, u septembru ne bi trebalo da očekujemo novi, 4. talas koronavirusa.

- Mislim da nećemo više da pričamo o talasima, osim oni koji idu na more da surfuje. Ne vidim razlog da plašimo ljude nekim talasom u septembru, na jesen - rekao je on i naglasio da sve što treba raditi jeste edukovati narod za vakcinaciju.

Šekler je dodao da su talasići iza nas, što je dokumentovao postojećem statistikom.

- Ako s jedne strane imate 2,4 miliona, a biće to za nedelju dana, 2,5, pa i 3, ja priželjkujem i 4 miliona, pa ne može onda da bude 8.000 zaraženih. Tu brojku smo imali u decembru, kada nismo imali nijednog vakcinisanog - objasnio je Šekler.

Naglasio je da na dve trećine vakcinisanih možemo da imamo 2.000 zaraženih.

On je otkrio da je vakcinisan Sinofarm vakcinom, koja u njegovom slučaju, kao i kod starijih muškaraca, hronično obolelih i gojaznih, nije razvila dovoljan broj antitela.

- U tom kontekstu sam govorio o trećoj dozi. Problem je što se veliki broj građana nije vakcinisao ni prvi put. Dajte da što više ljudi zaštitimo - ponovio je on i naglasio da su procene da većina vakcina štite oko godinu dana.

- Za Sputnjik od 15 meseci pa do dve godine - zaključio je virusolog za "Kurir" televiziju.

Podsetimo, najnoviji korona presek pokazao je da je u poslednja 24 sata virusom korona zaraženo još 387 osoba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

POGUBNE TEŽNJE: DŽonson tera Putina sa Balkana