SPAS NIJE U JUNU, VEĆ U JULU: Nove prognoze profesora Kočovića - evo kada korona odlazi iz Srbije

Novosti onlajn

22. 05. 2021. u 09:01

U SRBIJI su u prethodna 24 sata na korona virus testirana 9.928 građana od kojih je 391 novozaražen.

СПАС НИЈЕ У ЈУНУ, ВЕЋ У ЈУЛУ: Нове прогнозе професора Кочовића - ево када корона одлази из Србије

Foto: Jutjub/Printskrin

Prof. dr Petar Kočović, profesor informacionih tehnologija, ističe da broj zaraženih sada raste na južnoj hemisferi, pa je tako zabeleženo više novoobolelih, recimo, u zemljama Južne Amerike. U Japanu i Kini se, kaže, opet beleže povišene brojke, a kada je reč o Evropi broj zaraženih dramatično pada.

- Međutim, u nekoliko država situacija je i dalje loša – u Litvaniji, Letoniji, Belorusiji, Gruziji, Grčkoj i Portugalu. Broj zaraženih u ostalim zemljama, pa i u Srbiji, pada – kaže Kočović.

Kada je reč o vakcinaciji u Srbiji, prof. Kočović kaže da "držimo tempo" i da ćemo oko 10. jula dostići izraelski kriterijum. U pojedinim opštinama u Srbiji ipak, kaže profesor, postoje određeni problemi.

- Tutin optužuju da ima malo vakcinisanih, ali je zapravo problem u tome što je od 17.000 stanovnika, njih 9.000 u inostranstvu. Ovakvih opština ima još – kaže dr Kočović.

Kako je svojevremeno objasnio prof. dr Jugoslav Nikolić, dipl. met, direktor RHMZ, UV zračenje i povremeni kratkotrajni impulsi X zraka iz spektra Sunčevog zračenja, u povećanim vrednostma, predstavljaju faktor rizika za zdravlje ljudi, ali i mikroorganizama (virusa), te ova zračenja “dezinfikuju” atmosferu i eksponirane aktivne površine, što predstavlja njihov pozitivan uticaj.

Foto: Printscreen/Pink

Uzimajući ovo u obzir, prof. Kočović kaže da će sunce pomoći severnoj hemisferi da se virus "počisti".

- Svinjski grip i Španska groznica pojavili su se kada je sunčeva aktivnost bila manja, a kako se ona pojačavala, to je uticalo na smanjenje brojeva – kaže dr Kočović, dodajući da sunčeva aktivnost trenutno raste i da će se još pojačavati tokom leta, te će imati pozitivan uticaj na epidemiju.

(Pink)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)