FELJTON - VELIKE SILE DUGO PAMTE: Nemačka, daleko najsnažnija i najuticajnija država EU, nije saveznik Srbije na putu ka EU

Piše: Dr Predrag Kapor

14. 04. 2023. u 18:00

ČESTO se, bar kod nas, prilikom raznih ocena i kvalifikacija, ne pravi dovoljno jasna formalna razlika između Nemaca tj. državljana Nemačke (SRN, odnosno nekadašnjeg Nemačkog Rajha u granicama iz 1914. i 1919. sve do 1937.) i Austrijanaca tj. državljana Austrije (kao dela nekadašnje Austrougarske), pa se za mnoge stvari u Drugom svetskom ratu, bar što se tiče Balkana, okrivljuju Nemci (iz tadašnje i sadašnje Nemačke), iako su to učinili Austrijanci (koji su etnički Nemci).

ФЕЉТОН - ВЕЛИКЕ СИЛЕ ДУГО ПАМТЕ:  Немачка,  далеко најснажнија и најутицајнија држава ЕУ, није савезник Србије на путу ка ЕУ

Foto: Tanjug

Austrija je 1938. „integrisana” u Nemački Rajh (nestala je kao suverena država i postala pokrajina Ostmark), ali je posle rata otcepljena od Nemačke i okupirana od strane saveznika, a tek su 15. 5. 1955. saveznici zaključili Državni ugovor sa Austrijom, prema kome je ona ostala u granicama od 1. 3. 1938. dobila potpunu samostalnost, postala neutralna i oslobođena plaćanja reparacija.[...]

Posle Drugog svetskog rata Austrija je odvojena od Nemačke i dobila je svoju državnost tek 1955. Mogao se steći utisak da su Austrija i Austrijanci bili svojevrsna „žrtva” Nemačke, a ne odani nacizmu i značajan faktor nemačkih ratnih napora, pa se njena uloga u Drugom svetskom ratu nije ni mnogo razmatrala. Čak je oslobođena i od plaćanja reparacija.

U izvršavanju zločina u Jugoslaviji prema sprovedenim istraživanjima među vojnicima Vermahta i pripadnicima SS, gledano po pokrajinama, bilo je najviše Nemaca iz Austrije: od najviših komandnih mesta do običnog boračkog sastava. S tim u vezi, jugoslovenska Državna komisija za utvrđivanje zločina okupatora i njegovih pomagača izdala je početkom 1947. posebno „Sa- opštenje o zločinima Austrije i Austrijanaca protiv Jugoslavije i njenih naroda” u kome stoji da je od ukupnog broja od 4.433 utvrđenih nemačkih ratnih zločinaca, Državna komisija utvrdila da su 2.062 Austrijanci, s tim da ovaj broj nije bio potpun, jer su mnoge istrage tada bile još otvorene . Shodno iznetom, nisu za svu pričinjenu ratnu štetu u Jugoslaviji, krivi Nemci, već ima tu i dosta krivice Austrijanaca, a Austrija kao država je oslobođena plaćanja svih reparacija.

INAČE, postoji čak i analitički dokumentovana teza o kontinuiranom ratu, u različitim vidovima i intenzitetu, između Germana (germanskih naroda) i Serba (lat. Sorabi/Serbi/Servi, tj. korpusa slovenskih naroda koji su se podelili, a među njima posebno Srba)  još od ranog srednjeg veka, čiji se kraj ne nazire .

PRAVO JAČEG

MALO ko više pominje moguću tužbu Srbije protiv zemalja NATO za ratnu štetu pričinjenu u agresiji 1999. koja je procenjivana u rasponu od oko 30 do 100 milijardi dolara, jer je verovatno postalo jasno da u sadašnjoj konstelaciji odnosa u svetu od pozivanja na međunarodno pravo nema mnogo koristi kada vladaju sila i pravo jačeg.

U prilog tome u novijoj istoriji mogla bi se navesti politika Beča prema Srbiji u 19. veku i početkom 20. veka (sa „carinskim ratom”), iskustvo dva svetska rata, primena Halštainove doktrine i od strane SRN prekid diplomatskih odnosa (1957-1968), podrška neprijateljskoj (pre svega hrvatskoj) emigraciji i njihovim terorističkim aktivnostima, podrška secesiji 1991. i naoružavanje Hrvatske, prednjačenje u zagovaranju svih vidova sankcija prema SRJ (Srbiji) devedesetih godina 20. veka, učešće Nemačke u NATO agresiji 1999., priznanje nezavisnosti Kosova 2008., razne prepreke u procesu pridruživanja EU, tvrdo i permanentno insistiranje na priznanju Kosova od strane Srbije (kao uslovu svih uslova)...

Srbiji su na putu do punopravnog članstva u EU potrebni snažni saveznici. Za sada je izvesno da Nemačka, kao daleko najsnažnija i najuticajnija država EU, nije među njima (Nemačka je poslednja članica EU koja je posle brojnih uslovljavanja, posebno u vezi sa odnosom sa KiM, dala pristanak za započinanje pregovora EU sa Srbijom decembra 2013) i nije realno očekivati da će to ubuduće biti slučaj, već da će se Srbija i dalje suočavati sa raznim političkim uslovljavanjima Nemačke koja se nisu postavljala pred ranije kandidate. Pri tome, Nemačka je glavna destinacija privremene i trajne emigracije građana Srbije, njen glavni privredni partner i veliki strani investitor, tako da Srbija mora biti vrlo oprezna u političkim odnosima sa Nemačkom, čak i kada su u pitanju vitalni nacionalni interesi, jer velike sile su osvetoljubive i dugo pamte. Aktuelizovanje nekih tema bez velikih izgleda da se postigne uspeh, posle mnogo propuštenog vremena i prilika, u sadašnjem uslovima verovatno nije dobro rešenje.

Vlada Nemačke je odlučila, zbog situacije u Ukrajini, da poveća ulaganja u vojsku

TREBA da se ukaže i na to da je Vlada Nemačke u martu 2022. odlučila da, zbog situacije u Ukrajini, poveća svoja ulaganja u vojsku (ali i njeno brojno stanje) i to za dodatnih 100 milijardi evra, pri čemu bi nemačke vojne snage trebalo da čine i okosnicu buduće „evropske armije” (kao dopune NATO) prema novoj zajedničkoj odbrambenoj strategiji EU.  Ovo kod mnogih budi sećanja na ne tako davnu prošlost, kada je sve počelo naoružavanjem Nemačke, u kojoj već postoji više desetina američkih vojnih baza sa velikim vojnim kontingentom, ali i delom američkog nuklearnog arsenala, o čijem eventualnom aktiviranju se Nemačka mnogo ne pita.

I na kraju, da bi se stekla predstava koliko 2021. vrede nemačke reparacije koje svojevremeno nisu plaćene Jugoslaviji na bazi pariteta kupovne moći (tj. korigovane za inflaciju) navode se sledeći podaci: za reparacije iz Prvog svetskog rata to je 32,7 milijardi evra, tj. neplaćenih 5.836 miliona maraka iz 1913. godine ima kupovnu moć od 32,7 milijardi evra iz 2021, a za reparacije iz Drugog svetskog rata to je 651,9 milijardi dolara tj. 35.786 miliona dolara iz 1938. ima kupovnu moć 651,9 milijardi dolara iz 2021. Jasno je da originalni iznos potraživanja, a još više revalorizovani iznos potraživanja, predstavlja veliku sumu koju niko neće platiti, ako nije na to prinuđen.

KRAJ

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (4)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!