SAMO LAGANI I NEMASNI OBROCI: Posle operacije žučne kese obratite pažnju na ishranu (JELOVNIK)

I. K.

23. 11. 2024. u 07:00

OPERACIJA žučne kese (holecistektomija) jedan je od najčešće izvođenih hirurških zahvata u celom svetu.

САМО ЛАГАНИ И НЕМАСНИ ОБРОЦИ: После операције жучне кесе обратите пажњу на исхрану (ЈЕЛОВНИК)

Foto Shutterstock

Dominantni razlozi za odstranjivanje žučne kese su njena hronična ili akutna upala, postojanje kamenčića, polipa ili "mulja". Kod svih pacijenata nakon uspešno izvedenog zahteva ključna mera za oporavak je dijetalni režim ishrane, a neophodno je da se sprovodi u prvih mesec dana nakon operacije.

Osnovno pravilo ovog režima ishrane je da nema masnih obroka. Umerenost je ključa, a savetuje se odstajao hleb ili dvopek, griz pšenični ili pirinčani, testenine, špagete. Poželjni su manje masni mlečni proizvodi, kao i nemasna mesa poput piletine, nemasne ribe, pilećih i ćurećih prsa...Od povrća se ne preporučuju pasulj, grašak, boranija, krastavac, rotkvice, kiseli kupus, crni i beli luk, konzervisano povrće i sok od paradajza.

Foto: Shutterstock

Voće je najbolje jesti kao kompot sa obaveznim odstranjivanjem kore.

Da biste se zasladili na dvopek može da se namaže malo džema ili marmelade, a od napitaka su dozvoljeni blagi čajevi, i razblaženi voćni sokovi.

Od začina se ne preporučuju biber, aleva paprika, senf, ren, ljuta paprika, alkoholno sirće. Da bi hrana bila ukusnija koristite morsku so, peršunov list, limunov sok, bosiljak, majčinu dušicu, cimet i đumbir.

Evo kako bi mogao da izgleda petodnevni jelovnik:

Foto: Shutterstock

Ponedeljak

Doručak: pšenični griz

Užina: nemasno pecivo i šolja jogurta

Ručak: špagete u sosu sa pilećim belim mesom

Večera: dva dvopeka sa namazom od niskomasne pavlake i dva parčeta ćurećih prsa

Foto: Shutterstock

Utorak

Doručak: kaša od kukuruznog griza, začinjena sa nemasnom pavlakom i malo prepečenog susama

Užina: kompot od jabuka

Ručak: oslić pečen u rerni sa krompirom kao varivom

Večera: projara sa mladim sirom

Foto: Free Images Pixabay

Sreda

Doručak: dva kuvana belanca i sendvič od dvopeka sa namesnom pavlakom i pilećim prsima

Užina: pečena jabuka

Ručak: čorba od junećeg mesa, dva dvopeka

Večera: pšenični griz

Foto Shutterstock

Četvrtak

Doručak: dva krompira pečena u rerni, blago začinjena, šolja jogurta

Užina: ceđeni sok od voća

Ručak: tikvice punjene junećim mesom, dva dvopeka

Večera: laneno seme razmućeno u šolju niskomasnog jogurta

Foto Shutterstock

Petak

Doručak: kukuruzni griz sa nemasnim sirom

Užina: kompot od suvih šljiva i jabuka

Ručak: belo pileće meso i salata od barenog brokolija

Večera: projara sa šoljom kefira

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
pogledaj sve

Komentari (0)

ČISTKA U MANČESTER JUNAJTEDU: Amorim ne želi da vidi ovog fudbalera na klupi