SAMO LAGANI I NEMASNI OBROCI: Posle operacije žučne kese obratite pažnju na ishranu (JELOVNIK)
OPERACIJA žučne kese (holecistektomija) jedan je od najčešće izvođenih hirurških zahvata u celom svetu.
Foto Shutterstock
Dominantni razlozi za odstranjivanje žučne kese su njena hronična ili akutna upala, postojanje kamenčića, polipa ili "mulja". Kod svih pacijenata nakon uspešno izvedenog zahteva ključna mera za oporavak je dijetalni režim ishrane, a neophodno je da se sprovodi u prvih mesec dana nakon operacije.
Osnovno pravilo ovog režima ishrane je da nema masnih obroka. Umerenost je ključa, a savetuje se odstajao hleb ili dvopek, griz pšenični ili pirinčani, testenine, špagete. Poželjni su manje masni mlečni proizvodi, kao i nemasna mesa poput piletine, nemasne ribe, pilećih i ćurećih prsa...Od povrća se ne preporučuju pasulj, grašak, boranija, krastavac, rotkvice, kiseli kupus, crni i beli luk, konzervisano povrće i sok od paradajza.
Foto: Shutterstock
Voće je najbolje jesti kao kompot sa obaveznim odstranjivanjem kore.
Da biste se zasladili na dvopek može da se namaže malo džema ili marmelade, a od napitaka su dozvoljeni blagi čajevi, i razblaženi voćni sokovi.
Od začina se ne preporučuju biber, aleva paprika, senf, ren, ljuta paprika, alkoholno sirće. Da bi hrana bila ukusnija koristite morsku so, peršunov list, limunov sok, bosiljak, majčinu dušicu, cimet i đumbir.
Evo kako bi mogao da izgleda petodnevni jelovnik:
Foto: Shutterstock
Ponedeljak
Doručak: pšenični griz
Užina: nemasno pecivo i šolja jogurta
Ručak: špagete u sosu sa pilećim belim mesom
Večera: dva dvopeka sa namazom od niskomasne pavlake i dva parčeta ćurećih prsa
Foto: Shutterstock
Utorak
Doručak: kaša od kukuruznog griza, začinjena sa nemasnom pavlakom i malo prepečenog susama
Užina: kompot od jabuka
Ručak: oslić pečen u rerni sa krompirom kao varivom
Večera: projara sa mladim sirom
Foto: Free Images Pixabay
Sreda
Doručak: dva kuvana belanca i sendvič od dvopeka sa namesnom pavlakom i pilećim prsima
Užina: pečena jabuka
Ručak: čorba od junećeg mesa, dva dvopeka
Večera: pšenični griz
Foto Shutterstock
Četvrtak
Doručak: dva krompira pečena u rerni, blago začinjena, šolja jogurta
Užina: ceđeni sok od voća
Ručak: tikvice punjene junećim mesom, dva dvopeka
Večera: laneno seme razmućeno u šolju niskomasnog jogurta
Foto Shutterstock
Petak
Doručak: kukuruzni griz sa nemasnim sirom
Užina: kompot od suvih šljiva i jabuka
Ručak: belo pileće meso i salata od barenog brokolija
Večera: projara sa šoljom kefira
"TA KUĆA JE STVARNO UKLETA" Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku
PRVI rezultati istrage tragedije koja je otkrivena u subotu ujutru u porodičnoj kući u blizini „Slobodine“ raskrsnice u Čačku, govore da je Vladimir Čarapić (47) nožem preklao vrat svojoj majci Mili (72), a potom i svom ocu Neđu (79). Zatim je sebi istim sečivom naneo više uboda po grudima i stomaku, a na kraju je prerezao vene leve ruke i tako na smrt iskrvario.
07. 12. 2025. u 13:36
NOVO REŠENjE ZA UKRAJINU: Evropa pravi plan u slučaju da se SAD povuku iz konflikta
EVROPSKE diplomate pripremaju scenario podrške Ukrajini u slučaju povlačenja SAD iz konflikta, prenosi Blumberg, pozivajući se na izvore.
07. 12. 2025. u 13:19
Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića
DETINjSTVO glumca Jova Maksića oblikovalo se u maloj seoskoj sredini podno Dinare, u selu Plavno kod Knina, gde je porodica živela zbog očevog svešteničkog službovanja. Rani period života opisuje kao vreme potpune slobode i radosti, kada je gotovo čitavo selo bilo prostor za igru i maštarije. U takvoj atmosferi formirala se njegova emotivna struktura — vezanost za zajednicu, toplina porodičnih odnosa i zahvalnost za jednostavne stvari.
07. 12. 2025. u 11:41
Komentari (0)