PRAVO JE VREME ZA DIJETU: Napunite tanjir zelenišem i ne brinite za kilograme (JELOVNIK)

I. K.

26. 03. 2024. u 12:00

POČETAK proleća znači da je savršena dijeta nadohvat ruke, jer su pijace pune sveže, sezonske hrane.

ПРАВО ЈЕ ВРЕМЕ ЗА ДИЈЕТУ: Напуните тањир зеленишем и не брините за килограме (ЈЕЛОВНИК)

Foto Shutterstock

Priroda je to tako udesila da bi se zamenila teška zimska hrana svežom. Konzumiranje sveže hrane olakšava jetri i bubrezima čišćenje organizma od otpadnih proizvoda, a manje hrane poput šećera, glutena i mlečnih proizvoda ublažiće upalne simptome.

Prolećni meni trebalo bi da sadrži što više zelene salate, mladog luka, rotkvica, rukole, spanaća, blitve, zelja, plavog paradajza, krompira, šargarepe, karfiola... Poželjno je da se ove namirnice što kraće termički obrađuju ili jedu u svežem, odnosno sirovom stanju.

Zeleniš koji je karakterističan za proleće po pravilu obiluje folnom kiselinom, vitaminima A i C, kao i vitaminima B kompleksa. Bogat je gvožđem i magnezijumom, ali i vitaminom E.

Ovako bi mogao da izgleda vaš prolećni jelovnik za redukciju telesne težine:

Foto: Shutterstock

Ponedeljak

doručak: zelena salata sa tunjevinom, mladim lukom i barenim jajima

užina: šaka oraha

ručak: gulaš od nemasnog mesa i zelena salata

večera: dve kriške hleba, namaz od niskomasne pavlake, šunka i zelena salata

Foto Shutterstock

Utorak

doručak: dva barena jaja, rotkvice i kriška hleba

užina: jabuka i šaka badema

ručak: piletina sa karfiolom zapečena u rerni, zelena salata ili mladi luk

večera: riba, bareni krompir i salata od rukole

Foto: Free Images Pixabay

Sreda

doručak: topli sendvič i obilje zelene salate

užina: banana

ručak: sveža babura punjena mlevenim mesom, šaragarepom i crnim lukom, zapečena u rerni, zelena salata i rukola

večera: integralna testenina sa prelivom od mlevenog mesa

Foto: Free Images Pixabay

Četvrtak

doručak: omlet od dva jaja, zelena salata i hleb

užina: crna čokolada

ručak: boranija sa pilećim mesom i zelena salata

večera: projara sa šunkom i rotkvice

Foto: Shutterstock

Petak

doručak: dva barena jaja, hleb, šolja kefira i sveža crvena paprika

užina: šaka oraha

ručak: file od oslića i salata od barenog karfiola začinjena belim lukom, sirćetom i maslinovim uljem

večera: tunjevina sa integralnom testeninom i zelena salata

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RADIMO ZAJEDNO U VOJSCI KOJA SE ZOVE ODBRANA ORGANIZMA: Infekcije kod imunosuprimiranih osoba - prepoznavanje, dijagnostika i lečenje