DA LI JE OVO PREKRETNICA U LEČENJU KARCINOMA: Analiza bazne membrane ćelija pomoći će u ranom otkrivanju metastaza?

I. K.

25. 03. 2024. u 07:30

TIM naučnika iz Danske i Nemačke predvođen profesorom dr Rafaelom Reutenom sa Medicinskog fakulteta University of Freiburg i profesorom biofizike Hauke Klausen-Šaumanom sa Munich University napravio je prvi korak ka ranoj dijagnostici formiranja metastaza.

ДА ЛИ ЈЕ ОВО ПРЕКРЕТНИЦА У ЛЕЧЕЊУ КАРЦИНОМА: Анализа базне мембране ћелија помоћи ће у раном откривању метастаза?

Foto Shutterstock

Razvili su metodu za analizu bazalne membrane u ljudskom telu jer su njene mehaničke osobine ključni faktor tokom metastatskog procesa, a rezultati studije objavljeni su u Nature Protocols.

- Uvereni smo da će objavljivanje ove metode u obliku detaljnog protokola omogućiti da se približimo ranoj dijagnozi formiranja metastaza. Koristeći protokol, naučnici širom sveta moći će da identifikuju da li različite osobe poseduju različitu mehaniku bazalne membrane i da li one imaju veze sa formiranjem metastaza - objašnjava dr Reuten i dodaje da je bazalna membrana struktura ekstracelularnog matriksa - proteinske mase izvan ćelija, koja okružuje sve krvne sudove, mnoge organe, a takođe i tumore.

U prošlosti se pretpostavljalo da je bazalna membrana samo barijera koju ćelije raka moraju da prevaziđu uz pomoć sopstvenih mehanizama. Međutim, profesor Reuten i profesor Klausen-Šauman uspeli su da pokažu da su mehanička svojstva bazalne membrane sama po sebi odlučujući faktor koji utiče na metastazu ćelija raka, a samim tim i na prognozu pacijenata sa rakom - što je bazalna membrana mekša i što manje ćelija raka prevazilazi ovu barijeru smanjuje se mogućnost metastaza i produžava preživljavanje.

Sa Klinikom za akušerstvo i ginekologiju Univerzitetskog medicinskog centra u Frajburgu i odeljenjem za patologiju u Rigshospitalet u Kopenhagenu, naučnici su sada objavili alat za analizu u obliku detaljnog i razumljivog vodiča korak po korak, koji pokazuje kako odrediti mehanička svojstva bazalne membrane u ljudskim plućima. Tim je, takođe, stavio na raspolaganje naučnoj zajednici poluautomatski softver za analizu podataka merenja i identifikaciju bazalne membrane. Ovaj softver će u budućnosti postati još moćniji uz pomoć veštačke inteligencije.

Zašto se brže širi

NAUČNICI predviđaju da će se novom metodom doći do važnih nalaza u istraživanju raka zato što, iako tumori preoblikuju mnoge strukture u telu kako bi zadovoljile svoje potrebe, nezavisno od takvih promena koje imaju veze sa rakom, pojedinačna mehanička svojstva bazalne membrane imaju presudan uticaj na proces metastaza. Stoga bi moglo da bude moguće, smatraju istraživači, da određeni mehanizmi bazalne membrane čine neke ljude u principu ranjivijim za razvoj metastaza.

Bazalna membrana je debljine od samo 100 do 400 nanometara (otprilike jedan desethiljaditi deo milimetra).

- Lokalizovati ga tačno u tkivu, izmeriti njegova mehanička svojstva i precizno razlikovati od okolnog tkiva bio je izuzetan izazov. Uspeli smo da rešimo ovo kombinacijom optičke mikroskopije i mikroskopije atomske sile - navodi biofizičar Klausen-Šauman, a novi protokol sada proširuje ovu proceduru tako da uključuje bazalnu membranu ljudskih pluća što je čini izvodljivom za neiskusne korisnike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RADIMO ZAJEDNO U VOJSCI KOJA SE ZOVE ODBRANA ORGANIZMA: Infekcije kod imunosuprimiranih osoba - prepoznavanje, dijagnostika i lečenje