NEDOSTATAK NOVCA NARUŠAVA ZDRAVLJE: Istraživanje pokazalo koliki je štetni uticaj finansijskog stresa

I. K.

22. 03. 2024. u 14:00

NOVA studija pokazala je da je finansijski stres potencijalno veoma štetan za osnovno telesno zdravlje, uključujući imuni, nervni i endokrini sistem, što ga stavlja u rang sa nekim drugim glavnim stresorima.

НЕДОСТАТАК НОВЦА НАРУШАВА ЗДРАВЉЕ: Истраживање показало колики је штетни утицај финансијског стреса

Foto Shutterstock

Akademci na Univerzitetskom koledžu u Londonu posmatrali su glavne stresne događaje kao što su žalost (smrt) i razvod braka da bi utvrdili njihov uticaj na pojedince izmeren nivoima četiri biomarkera u krvi nakon četiri godine.

Ovi uzroci stresa su proizveli 61 odsto veću verovatnoću visokog rizika od poremećaja u telu povezanih sa širokim spektrom mentalnih i fizičkih bolesti, od kardiovaskularnih bolesti do depresije i šizofrenije.

Učesnici koji nisu imali druge veće stresne faktore, ali su prijavili finansijsku napetost - percepciju da možda nemaju dovoljno finansijskih sredstava da zadovolje svoje buduće potrebe - imali su 59 odsto veću verovatnoću, četiri godine kasnije, da budu u grupi visokog rizika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RADIMO ZAJEDNO U VOJSCI KOJA SE ZOVE ODBRANA ORGANIZMA: Infekcije kod imunosuprimiranih osoba - prepoznavanje, dijagnostika i lečenje