POREMEĆAJ U CREVIMA - POSLEDICE NA PLUĆIMA: Otkriće australijskih naučnika moglo bi da promeni pogled na HOBP

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

17. 03. 2024. u 06:15

MIKROBIOM creva ima ključnu ulogu u bolestima pluća, odnosno u razvoju hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP), saopštili su naučnici sa Centenary Institute pri University of Technology Sydney i istraživači sa Hunter Medical Research Institute.

ПОРЕМЕЋАЈ У ЦРЕВИМА - ПОСЛЕДИЦЕ НА ПЛУЋИМА: Откриће аустралијских научника могло би да промени поглед на ХОБП

Foto Shutterstock

Ovo saznanje, po rečima istraživača, otvara put novim terapijskim tretmanima, a rezultati su objavljeni u časopisu Gut.

Hronična bolest pluća, koju karakteriše otežano disanje, uzrokovana je dugotrajnim udisanjem dima cigarete ili izlaganjem zagađenju iz vazduha ili drugim toksičnim jedinjenjima. Spada u treći vodeći uzrok smrti u svetu.

Ključna otkrića studije uključuju identifikaciju različitih crevnih bakterija koje se dovode u vezu sa hroničnom opstruktivnom bolešću pluća i potencijalnu efikasnost prenosa fekalne mikrobiote kao tretmana. Studija je takođe pokazala poboljšane ishode za pacijente sa hroničnom opstruktivnom bolešću pluća kroz nutritivne intervencije prilagođene mikroorganizmima koji se nalaze u crevima.

- Creva su domaćini najvećem i najraznovrsnijem mikrobiomu u telu koji, u zavisnosti od svog sastava, može ili da izazove ili da spreči upalu, uključujući i pluća - naglasio je profesor Fil Hansbro, jedan od vođa studije i direktor Centenary UTS Centre for Inflammation. - Uspeli smo da identifikujemo specifične bakterije creva koje imaju veze sa razvojem HOBP u laboratorijskim miševima, potvrđujući složenu interakciju između gastrointestinalnog mikrobioma, upale i bolesti pluća.

Profesor Hansbro je dodao da je studija takođe pokazala potencijalnu efikasnost prenosa fekalne mikrobiote u lečenju hronične opstruktivne bolesti pluća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave