PILATES VEŽBAMA OJAČAJTE MIŠIĆE: Ako imate probleme sa zglobovima, ovo su prave vežbe za vas

I. K.

18. 03. 2024. u 13:00

UKOLIKO vam ne odgovara fizička aktivnost koja previše opterećuje istrošene zglobove, onda je idealno da radite pilates vežbe sa velikom loptom.

ПИЛАТЕС ВЕЖБАМА ОЈАЧАЈТЕ МИШИЋЕ: Ако имате проблеме са зглобовима, ово су праве вежбе за вас

Foto Shutterstock

Ovaj vid rekreacija na vrlo efikasan način jača mišiće stomaka i leđa, a povoljno deluje i na mišiće celog tela.

Vežbe sa velikom pilates loptom mogu da se opišu kao lagana gimnastika koja jača i razgibava kičmeni stub, omogućava oblikovanje vitke siluete izvajanih mišića, dok na duže staze pruža održavanje forme, veoma efikasne u borbi protiv starenja.

Predložemo vam nekoliko vežbi kojima možete da ojačate komletnu muskulaturu.

Podizanje lopte

Stanite ispred velike pilates lopte. Iskoračite desnom nogom i spustite se dok butina ne bude paralelna sa podlogom, a rukama istovremeno podižete loptu tako da je u poziciji iznad glave. Nakon spuštanja, vraćate se u početni položaj i činite iskorak levom nogom. Kod ove vežbe cilj je istovremeno i jačanje mišića ruku. Vežbu ponoviti 10 puta i sve to u tri serije.

Rotacija trupa

Kao i u vežbi iskorak, iskoračite desnom nogom i spustite se dok butina ne bude paralelna sa podlogom, a rukama istovremeno podižite loptu pa rotirajte trup ulevo pritom vodeći računa da ruke budu ispravljene bez savijanja u laktovima. Nakon spuštanja, vraćate se u početni položaj i pravite iskorak levo nogom. Kod ove vežbe cilj je jačanje mišića leđa, stomaka i nogu. Vežbu ponovite 10 puta u tri serije.

Ravnoteža tela

Lezite stomakom na loptu oslanjajući se nožnim prstima na pod i čvrstim osloncem rukama u nivou ramenog pojasa dovedite telo u ravnotežu. Kada prstima dodirnete tlo počnite vežbu tako što podizanjem jedne noge pravite ravan pokret do ugla od 45 stepeni, pritom vodeći računa da se noga ne savija u kolenu. Ovaj pokret ponovite 30 puta, a zatim zamenite drugom nogom. Ova vežba aktivira mišiće zadnje lože i gluteusa i izvodi se u dve serije.

Jačanje stomaka

Iz sedećeg položaja oslonite potkolenice na loptu, a dlanovima se oslonite na podlogu. Ruke opružite i postavite u nivou ramenog pojasa. Gornji deo tela je fiksiran sa čvrstim osloncem na rukama, a noge savijajte i ispružajte kotrljajući loptu. Ova vežba uključuje mišiće celog tela, a najviše stomak, leđa i noge. Vežbu uradite 10 puta i sve ponovite u tri serije.

Zatezanje bokova

Lezite na stranu i oslonite se na loptu. Noge su opružene. Drugom, slobodnom rukom uspostavite ravnotežu tela. Polako podižete jednu nogu. Napravite što veći pokret bočno bez savijanja u kolenu i lagano vratite. Ovaj pokret ponovite 30 puta i nakon toga zamenite drugom nogom. Vežbu izvesti u dve serije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)