OTKRIĆE NAUČNIKA: Zdrava i kvalitetna ishrana može da podmladi mozak

D.B.M.

19. 11. 2023. u 00:45

NAUČNICI su otkrili da zdrava ishrana i te kako može da smanji starenje mozga, ukoliko je bogata svežim povrćem i siromašna prerađenom hranom.

ОТКРИЋЕ НАУЧНИКА: Здрава и квалитетна исхрана може да подмлади мозак

Foto Shutterstock

Konzumiranje mediteranske ishrane bogate povrćem, morskim plodovima i integralnim žitaricama, ili čak samo praćenje dijetetskih smernica usporava znakove ubrzanog starenja mozga koji su uobičajeni kod gojaznosti.

U studiji su istraživači snimili mozgove 102 učesnika koji su učestvovali u većem kliničkom ispitivanju sprovedenom na jednom radnom mestu u Izraelu. Snimci mozga su napravljeni  pre početka ispitivanja i ponovo posle 18 meseci, zajedno sa nizom testova funkcije jetre, nivoa holesterola i telesne težine.

Grupe su konzumirale jednu od tri dijete: mediteransku dijetu sa puno orašastih plodova, ribe i piletine umesto crvenog mesa; mediteransku dijetu sa nekoliko dodatih stvari kao što su zeleni čaj za polifenole; ili dijetu zasnovanu na zdravim dijetetskim smernicama. U proseku su izgubili oko 2,3 kilograma.

Za svaki procenat gubitka telesne težine posle praćenja određene dijete ili smernica za zdravlje, mozak učesnika izgledao je gotovo devet meseci mlađe od njihovog hronološkog uzrasta, zaključili su istraživači.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?