DA KIČMA NE BOLI: Vežbe za jačanje leđa radite svaki dan

I. K.

10. 11. 2023. u 11:00

JESENjE vreme, kao i zima koja nas očekuje prisiliće čak i one najaktivnije na više sedenja u zatvorenom.

ДА КИЧМА НЕ БОЛИ: Вежбе за јачање леђа радите сваки дан

Foto Shutterstock

Zato je savet da se u hladno doba godine svaki dan rade vežbe za jačanje mišića duž kičmenog stuba. Jer, kada se sedi, pritisak na karlicu je veći nego kada se stoji, zbog čega osobama koje dugo sede kičma znatno češće oboleva.

Da bi se sprečile posledice dugotrajnog sedenja najvažnije je jačati mišiće koji drže kičmeni stub i trbušnjake. Za siguran rezultat najbolje je da se kombinuje brzo hodanje od pola sata, a potom da se rade vežbe. Evo nekoliko vežbi koje su korisne za jačnje mišića celog trupa:

Spajanje lopatica

Lezite na stomak, ruke savijte u laktovima, dlanove spustite pored lica. Zategnite mišiće zadnjice i stomaka, i podižite samo ramena i grudi od podloge i trudite se da što više spojite prostor između lopatica.

Laktovi i ramena

Lezite na stomak, a ispod čela stavite dlanove. Sa podloge odižite samo laktove i ramena. Druga varijanta je da raširite ruke, i da ih, sa ramenima, podižite sa podloge.

Foto: Shutterstock

Ruka - noga

Lezite na stomak, ruke ispružite ispred glave, i naizmenično podižite suprotnu ruku i suprotnu nogu. Dok radite vežbu, zategnite trbušne mišiće i mišiće noge koja je na podlozi.

 

Podizanje trupa

Lezite na stomak, ruke savijte u laktovima, dlanove spustite pored lica. Naizmenično podižite trup, pa noge. Druga varijanta je da se istovremeno podižu gornji i donji deo tela.

Oslonac na loptu

Lezite leđima na veliku loptu, tako da glava bude oslonjena. Spuštajte ruke široko sa strane i zadržite istegnuti položaj grudnih mišića.

Foto Shutterstock

Ruke iza leđa

Dok sedite ili stojite uhvatite se rukama iza leđa, spojite lopatice i podignite ruke što više. Zadržate se u ovom položaju 10 sekundi, pa opustite ruke pored tela.

Klečeći položaj

Kleknite na pod, i oslonite se na ruke. Podižite jednu, pa drugu ruku, kičma treba da miruje, a trbušni mišići su zategnuti. Druga varijanta je da se naizmenično podižu suprotna ruka i noga.

BONUS VIDEO - Jednostavne vežbe za jutarnje razgibavanje: Malo vremena za lep početak dana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

POČEO JE POLAKO SA NIJE DOBRO Olga o braku sa Peletom: Ponekad i meni popuste kočnice