NE ŠTEDITE KREMU ZA SUNČANJE Upozorenje stručnjaka: Nikako ne zanemarujte zaštitu od UV zraka – evo kako se pravilno koristi

I. KOVAČIĆ

23. 07. 2023. u 21:00

SAMO nekoliko dana nekontrolisanog izlaganja suncu, dovoljno je da koža počne da stari, a to je samo jedna u nizu posledica sunčanja bez zaštitne kreme.

НЕ ШТЕДИТЕ КРЕМУ ЗА СУНЧАЊЕ Упозорење стручњака: Никако не занемарујте заштиту од  УВ зрака – ево како се правилно користи

Foto Shutterstock

Negativni efekti uticaja sunčevih zraka su i zadebljavanje kože, gubitak elastičnosti, tonusa i pojava dubokih bora i fleka. Najopasnije je što koža koja je izgorela na suncu ima veći rizik da oboli od nekog od karcinoma kože, od kojih je najfatalniji melanom. Prema statističkim podacima, svake godine broj obolelih od raka kože povećava se za oko pet odsto.

U intervjuu za "Novosti" dr Lana Ćirković, specijalista dermatovenerolog Zavoda za kožne i venerične bolesti Beograda, kaže da bez obzira na uzrast, pol i da li je koža svetlija ili tamnija, preparati za zaštitu od sunca treba da imaju zaštitni faktor (SPF) od 30 do 50:

- Nanošenje antisolarne zaštite trebalo bi obaviti još u sobi 15 minuta do pola sata pre izlaska na sunce. Koža bi trebalo da bude čista i suva, a podjedanko bitno je da se ne štedi na kremi za sunčanje, već da se na kožu nanese dovoljna količina.

* Kako da znamo kolika je dovoljna količina kreme?

- Orijentir može da bude da je za lice i vrat dovoljna količina krema dve dužine prsta odrasle osobe. Na izlasku iz sobe osim dušeka i peškira, ne bi trebalo zaboraviti da je potrebna i mehanička zaštita, a to je šešir šireg oboda, kačket, naočare za sunce i lagana odeća od prirodnih materijala, gustog tkanja.

Foto: Privatna arhiva

Dr Lana Ćirković

* Kakav je postupak kada se dođe na plažu?

- Petnaest minuta do pola sata nakon boravka na plaži i izlaganja suncu potrebno je namazati dodatni sloj antisolarnog preparata kako bi se zaštitili i delovi kože koji su preskočeni pri prvom mazanju. Najčešće preskočeni delovi kože pri mazanju su uši, vrat i stopala. Tokom dužeg boravka na suncu na svaka dva sata potrebno je ponoviti mazanje, kao i odmah nakon izlaska iz vode, brisanja peškirom ili intenzivnog znojenja tokom partije odbojke na pesku. Naravno, trebalo bi da se vodi računa da se ne izlaže suncu u periodu od 10 do 16 časova.

* Da li je potrebno da se koža zaštiti kremom i ako se sedi ispod suncobrana ?

- Sedenje ispod suncobrana ne štiti od sunca, jer do kože dopiru zraci koji se reflektuju o pesak, vodu ili beton. Takođe, zaštita od sunca podrazumeva i zdrav izbor namirnica. Ishrana na plaži i pred leto mora da bude bogata voćem i povrćem. Sveže lubenice, borovnice, salate sa paradajzom, maslinovim uljem i avokadom - bogate antioksidansima, kao kajsije, batat i crvena paprika koji su bogati beta-karotenom pomoći će organizmu da se bori protiv potencijalnog oštećenja od sunca.

Po izlasku iz vode pod tuš

* TREBA li se tuširati nakon izlaska iz slane vode, ili kremu nanositi na kožu sa solju?

- Pesak i so imaju abrazivno dejstvo na kožu, pa i na antisolarne preparate koje nanosimo, tako da je bolje ponoviti mazanje na čistu kožu. Ipak, ukoliko nema uslova za tuširanje poželjno je naneti zaštitnu kremu i na kožu sa morskom solju.

* Da li osobe koje imaju alergiju na sunce mogu da se sunčaju?

- Osobe koje imaju alergiju na sunce treba da koriste specijalne preparate namenjene koži sklonoj alergijskim reakcijama. Potrebno je da izbegavaju naglo i dugotrajno izlaganje suncu. Postepeno produžavanje vremena koje provedu na suncu omogućiće da se koža polako navikne na sunčeve zrake. Osobe koje znaju da su sklone alergiji na sunce trebalo bi da se posavetuju sa dermatologom o eventualnoj terapiji antihistaminicima ili fototerapiji.

* Ukoliko je izbor za odmor planina a ne more, da li to znači da nije potrebna zaštita od sunca?

- Naprotiv. Sunčevo zračenje na planinama je jače, s obzirom na to da je sunce bliže. Dakle, zaštita na planinama je neophodna praktično kao i na moru. Koristite zaštitne kreme pre izlaska u šetnju na svim otkrivenim delovima tela i trebalo bi je nanositi izdašno na svaka dva sata.

Foto: Free Images Pixabay

* Da li i osobe tamnije puti ne treba da koriste zaštitnu kremu?

- Savetuje se i da osobe tamnije puti nanose antisolarne preparate, jer su i najtamniji fototipovi kože podložni fotostarenju. Osobe svetlije puti, koje teško pocrne, imaju veći senzibilitet i osetljivost na sunčanje od tamnoputih koji već imaju zaštitu urođenog melanina u koži, iako nedovoljnu.

* Zašto je potrebno izabrati posebnu antisolarnu kremu za dete?

- Potrebno je da deca koriste posebno formulisane preparate, jer oni sadrže odgovarajuće bezbedne filtere i formulacije za dečju kožu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)