OPREZ DOK SU VISOKE TEMPERATURE: Najčešći uzrok trovanja - lisnato povrće

V. N.

19. 07. 2023. u 17:07

UKOLIKO su vaše prve asocijacije na trovanje hranom namirnice poput mesa, jaja i mlečnih proizvoda, novo istraživanje će vas iznenaditi.

ОПРЕЗ ДОК СУ ВИСОКЕ ТЕМПЕРАТУРЕ: Најчешћи узрок тровања - лиснато поврће

Foto: Free Images Pixabay

 Studija Consumer Reportsa otkrila je zbog kojih namirnica biste trebali biti oprezniji.Naime, Consumer Reports pratio je povlačenja hrane između 2017. i 2022. godine, fokusirajući se na takozvanu bakterijsku kontaminaciju.

Tako su otkrili da je lisnato povrće odgovorno za najveći broj smrtnih slučajeva. Prema njihovim zapažanjima, u razdoblju od 2017. do 2022. godine, lisnato povrće uzrokovalo je 614 bolesti. Kao najverovatniji uzrok povlačenja lisnatog povrća je kontaminacija ešerihijom koli i listerijom. Potvrdili su da je voda koja se koristila za navodnjavanje polja zagađena stajskim đubrivom. Zbog toga lisnato povrće može biti kontaminirano salmonelom ili listerijom u pogonima za preradu hrane.

Consumer Reports pored lisnatog povrća navodi listu namirnica s kojima bi ljudi trebali biti na oprezu, a to su: sir, suvomesnati proizvodi, mlevena junetina, luk, ćuretina, piletina, papaja, breskve, dinje i brašno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu