NIJE DOVOLJNO DA UZIMATE SUPLEMENTE: Crevna flora utiče na nivo vitamina D

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

27. 04. 2023. u 09:50

NEDOSTATAK vitamina D povezan je sa pojavom raka, kardiovaskularnih bolesti i osteoporoze, ali klinička ispitivanja dodataka vitamina D dala su raznolike rezultate.

НИЈЕ ДОВОЉНО ДА УЗИМАТЕ СУПЛЕМЕНТЕ: Цревна флора утиче на ниво витамина Д

Foto Shutterstock

Razloge za to moguće je, otkrila je nova studija. Naime, istraživači su pronašli vezu između aktivnog oblika vitamina D i crevnih bakterija. Naučnici sa Univerziteta Kalifornija u San Dijegu otkrili su da crevne bakterije mogu da igraju vitalnu ulogu u pretvaranju neaktivnog vitamina D u njegov aktivni oblik, koji je važan za zdravlje čoveka.

Kada zdravstveni radnici i istraživači iz oblasti medicine žele da utvrde pojedinačni status vitamina D kod pacijenta, oni mere nivoe neaktivnog prekursora u serumu, jer to odražava koliko vitamina D telo skladišti. Međutim, presudni faktor može da bude način na koji se vitamin razlaže, a ne koliko se skladišti. Prilikom merenja količine aktivnog vitamina D starijih muškaraca u krvi, istraživači iz San Dijega otkrili su da su njegovi nivoi u međusobnoj vezi sa raznolikošću zajednice bakterija koje žive u njihovim crevima ili mikrobiomu creva. Nivoi aktivnog vitamina D takođe su u vezi sa brojem "prijateljskih" bakterija u crevima. Suprotno tome, nije postojala jaka povezanost između neaktivnog oblika vitamina i bakterijske raznolikosti ili prijateljskih bakterija.

- Iznenadili smo se kada smo otkrili da je raznolikost mikrobioma, raznolikost vrsta bakterija u crevima čoveka, usko povezana sa aktivnim vitaminom D, ali ne i sa prekursorskom formom. Smatra se da je veća raznolikost mikrobioma u crevima povezana sa boljim zdravljem uopšte - rekla je autorka studije dr Debora Kado, direktorka Klinike za osteoporozu u Univerzitetu Kalifornija u San Dijegu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!