NIJE DOBRO KADA NEDOSTAJE, ALI JE GORE KADA GA JE PREVIŠE: Stručnjaci upozoravaju - Višak gvožđa u krvi skraćuje život

I. K.

25. 04. 2023. u 09:50

IAKO istraživanja o životnom veku i dugovečnosti uvek treba uzimati sa rezervom, ovo najnovije je poprilično relevantno zbog veličine uzorka.

НИЈЕ ДОБРО КАДА НЕДОСТАЈЕ, АЛИ ЈЕ ГОРЕ КАДА ГА ЈЕ ПРЕВИШЕ: Стручњаци упозоравају - Вишак гвожђа у крви скраћује живот

Foto: Profimedia

Ne samo da su u istraživanju bile uključene genetske informacije više od milion ljudi i to iz tri javne baze podataka, već su se naučnici prilikom analize usredsredili na tri ključne mere starenja: prosečan životni vek, godine bez ikakvih bolesti i doživljavanje vrlo duboke starosti.

Oni su shvatili da je 10 ključnih regija genoma povezano s dugim životom, uključujući i set gena koji određuje na koji način naše telo metaboliše gvožđe. Ukratko, izgleda da je preveliki nivo gvožđa u krvi povezan s većim rizikom od ranije smrti.

- Naši rezultati istraživanja jasno ukazuju na to da visok nivo gvožđa u krvi smanjuje godine života. Takođe, ako bismo držali nivo gvožđa pod kontrolom, to bi moglo da spreči pojavu bolesti povezanih sa starošću - rekao je Pol Timers, član istraživačkog tima sa univerziteta u Edinburgu.

Nivo gvožđa u krvi je, osim genetike, uglavnom uslovljen ishranom i povezan je s brojnim bolestima starijih, uključujući Parkinsonovu bolest i oboljenje jetre. Dodatno, kako postajemo stariji, količina gvožđa utiče na sposobnost našeg tela da se bori sa infekcijom.

Upravo zbog toga je krajnji cilj naučnika koji se bave ovom materijom spoznaja na koji je način starost regulisana, kao i pronalaženje načina za produženje perioda zdravlja tokom starosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a