ELIMINIŠITE GRBU NA VRATU: Naoružajte se strpljenjem, vežbajte i opet imajte lepa leđa (VIDEO)

Novosti online

25. 03. 2023. u 17:00

DUGOTRAJNO sedenje, pogrbljen položaj, težak način života uzročnici su stvaranja grbe na vratu tokom srednjeg i starijeg doba.

ЕЛИМИНИШИТЕ ГРБУ НА ВРАТУ: Наоружајте се стрпљењем, вежбајте и опет имајте лепа леђа (ВИДЕО)

Foto Shutterstock

 Kada mišići leđa, ruku i vrata počinju da slabe, u ovom delu kičme stvara se masno tkivo koje podseća na grbu. Žene su naročito sklone staračkom grbljenju, a ono se dešava već nakon 35. godine.

Doktor Sergej Bubnovski, ruski doktor nauka, osmislio je niz vežbi za ispravljanje "udovičke" ili "staračke grbe." Kao prvo, da biste izbegli staračku grbu, morate imati dobre mišiće ramena i jake zglobove. Po pravilu grba se stvara jer se ovaj deo tela slabije vežba. Trening snage poboljšava ukupan protok krvi, mikrocirkulaciju i ishranu svih tkiva i organa. Nakon svakog vežbanja, obavezna je masaža koja će "razbiti" dodatno ovu grbu i uništiti masnu kapsulu koja se tu formira. Da bi se vežbanjem uklonila staračka pogrbljenost, neophodno je tri do šest meseci intenzivnog vežbanja.

Naravno, preporuka je da vodite računa o uravnoteženoj ishrani. Unosite proteine i ugljene hidrate (u obliku povrća, žitarica i voža) i pijte velike količine vode.

Pored vežbanja leđa, ramena i ruku, delotvorna je masaža vrata. I što pre žene počnu da masiraju ovaj deo tela, manje su šanse da dobiju udovičku grbu. Svaka žena može sama sebe da masira tako što će na prste da stavi malo ulja (kokosovo, maslinovo ili ulje za masažu) i masirati potiljak i vrat pet minuta.

Kako pravilno izvesti samomasažu vrata i ramena?

Nagnite glavu blago ka napred, a ruke stavite na ramena. Dlanoviam kružite spiralnim pokretima, lagano pritiskajući i masirajući zadnji deo vrata, hvatajući područje 7. vratnog pršljena. Pokreti neka vam budu glatki i u smeru kazaljke na satu. Trajanje samomasaže je prizvoljno, sve zavisi od toga koliko strpljenja i snage imate.

Ako masirate ovaj deo nekoliko puta dnevno, rezultati će brže doći: primetićete da je nakon nedelju dana grba postala mekša, a nakon nekog vremena će potpuno nestati. Setite se da ste samo vi u stanju da promenite svoju figuru na bolje. Ne traćite vreme i vežbajte, idite na masaže i radite sve ono što će vam pomoći da budete zdraviji i da se osećate bolje.

Šta još možete da uradite kako biste se rešili ove grbe?

Doktor preporučuje da sebi redovno omogućite tople kupke od sode bikarbone. Razblažite 200 grama sode bikarbone u litar vode sobne temperature, pa taj rastvor dodajte u kupku. Ovakva kupka je odlična i za izbacivanje toksina iz organizma, ali i za mršavljenje. Takođe pre masaže stavite tople obloge na grbu kako biste je pripremili za masažu.

Doktor Bubnovski savetuje da svaka žena radi jednostavne vežbe vrata: vrtite glavu levo-desno, gore-dole i u krug.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024