PRETE NAM NOVE PANDEMIJE: Koroni još nije kraj, a sledeća već vreba iza ugla

I. Kovačić

02. 02. 2023. u 20:56

PANDEMIJA virusa korona još nije završila, a naučnici sumnjaju da iduća već vreba iza ugla. Smrtonosne bolesti poput ebole i nipaha, koje su fatalne u 75 odsto slučajeva, dve su najveće pretnje. Ostale opasnosti koje bi mogle da zahvate svet ako im se pruži prilika, uključuju ptičji grip, krimsko-kongoansku hemoragičnu groznicu i kugu, prenosi Daily Mail.

ПРЕТЕ НАМ НОВЕ ПАНДЕМИЈЕ: Корони још није крај, а следећа већ вреба иза угла

G.Šljivić

Popis Agencije za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva uključuje 15 najstrašnijih zaraznih bolesti poznatih i kao zarazne bolesti sa velikim posledicama. Na istom takvom popisu Kine našlo se sedam najpoznatijih zaraznih bolesti uključujući tri soja ptičjeg gripa.

Inače, strah od potencijalno razornog ptičjeg gripa pojačan je prošle nedelje nakon što se pojavila epidemija među kunama. Naučnici već decenijama upozoravaju da je ova bolest najverovatniji kandidat za pokretanje sljedeće pandemije zbog moguće rekombinacije koja bi mogla da dovede do spajanja smrtonosnog soja ptičjeg gripa sa sezonskim.

Krimsko-kongoanska hemoragijska groznica (CCHF) je virusna bolest koju uglavnom prenose krpelji, koji mogu da budu smrtonosni u čak 40 odsto slučajeva. Bolest slična eboli ima slične simptome na početku infekcije uključujući bol u mišićima, bol u trbuhu, grlobolju i povraćanje. CCHF najšire je prijavljivana pretnja, navedena u 60 različitih zemalja, uključujući Afganistan, Argentinu, Hrvatsku i Portugal.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Bezbednost u saobraćaju kao značajan element održive mobilnosti i ESG standarda