RESPIRATORNE INFEKCIJE UGROŽAVAJU SRCE: Grip šest puta povećava rizik od infarkta

I. KOVAČIĆ

06. 01. 2023. u 13:00

KADA virus napadne disajne puteve, čak i u slučaju obične prehlade, uvek postoji rizik da se proširi i na srčani mišić. Posle ovakve upale, srce se uglavnom spontano oporavi, ali kod određenog broja pacijenata ono se trajno proširi i uveća zbog čega moraju da budu doživotno na terapiji, i da smanje svaki fizički napor.

РЕСПИРАТОРНЕ ИНФЕКЦИЈЕ УГРОЖАВАЈУ СРЦЕ: Грип шест пута повећава ризик од инфаркта

Foto: Shutterstock

Pandemija kovida pokazala je da virus korona stvara trajne tegobe sa srcem i ljudima koji pre toga nisu imali nikakve srčane bolesti. Docent dr Olivera Đokić, kardiolog--internista Instituta "Dedinje", kaže da se sada u kliničkoj praksi kao najčešće posledice kovida viđaju miokarditis (upala srčanog mišića), aritmije, srčana slabost, perikarditis (upala srčane maramice), plućna embolija, tromboza dubokih vena, moždani udar:

- U celini, mehanizmi oštećenja srca i krvnih sudova usled neke respiratorne infekcije su raznoliki i isprepletani. Obuhvataju direktan napad virusa na ćeliju, zatim oštećenje pod uticajem nedovoljnog snabdevanja kiseonikom, oštećenje pod uticajem lokalnog i sistemskog zapaljenja, nastanak tromboze i posledice hemodinamskog oštećenja desne komore.

Negativan uticaj respiratornih virusnih infekcija na srce poznat je i u slučaju obolevanja od gripa.

- Virus influence kod 10 do 15 odsto pacijenata može se ispoljiti kao akutno zapaljenje srčanog mišića (miokarditis), a rizik od nastanka srčanog udara je šest puta veći tokom i neposredno po završetku virusne infekcije - kaže dr Đokić - Kod najvećeg broja bolesnika koji su imali miokarditis, tok bolesti je takav da će doći do potpunog oporavka, bez ikakvih trajnih oštećenja srca.Oporavak može da traje od nekoliko nedelja do nekoliko meseci, ali se srčana funkcija u potpunosti povrati.

Foto: Shutterstock

Manji broj pacijenata, navodi doktorka Đokić, razvije dilatativnu kardiomiopatiju, odnosno stanje kada se srce proširi i oslabi. To zahteva doživotno lečenje, smanjuje sposobnost za fizički napor, kvalitet i dužinu života. Kod dva odsto obolelih miokarditis brzo napreduje i za kratko vreme može da dovede do fatalnog ishoda.

Pokazatelji koji pacijenti su skloniji da razviju kardiovaskularne komplikacije, koji mehanizmi i klinička slika će biti dominantni, kao i koja vrsta oštećenja na kardiovaskularnom sistemu će se razviti i kod kojeg pacijenta ostaje uglavnom nepoznato.

KRAH CIRKULACIJE

IAKO je nepoznato ko će da razvije komlikacije na srcu usled infekcije, uvek su u većem riziku hronično oboleli kardiovaskularni pacijenti.

- Operisani bolesnici, bolesnici sa stentovima, sa srčanom slabosti imaju, u određenoj meri oslabljene funkcionalne kapacitete. Budući da srce nekad radi sa jedva dovoljnom snagom u normalnim okolnostima, povećani zahtevi u slučaju infekcije mogu da izazovu krah cirkulacije - kaže docent dr Olivera Đokić.

- Pacijenti treba da znaju da izrazito visoka temperatura nije nužno u direktnoj povezanosti sa rizikom da zbog respiratorne infekcije strada srce - kaže dr Đokić. - Ali, ipak je ključno mirovanje. Loše je da se infekcija "nosi" na nogama. Vrlo je važno da osobe koje su se oporavile od miokarditisa, u narednih šest meseci izbegavaju veće fizičke napore, a ukoliko su sportisti, imaju u tom periodu zabranu takmičenja.

BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RADIMO ZAJEDNO U VOJSCI KOJA SE ZOVE ODBRANA ORGANIZMA: Infekcije kod imunosuprimiranih osoba - prepoznavanje, dijagnostika i lečenje