PRETE TRI INFEKCIJE: SZO upozorava na nove opasnosti od virusa

I. K.

04. 01. 2023. u 22:31

SVETSKA zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je da čak tri respiratorne infekcije ove zime pune bolničke postelje u evropskim i centralnoazijskim zemljama, što naglašava, kako su istakli, potrebu za uvođenjem jake vakcine.

ПРЕТЕ ТРИ ИНФЕКЦИЈЕ: СЗО упозорава на нове опасности од вируса

Foto: Arhiva "Novosti"

Naime, širom Evrope i Centralne Azije ljudi su suočeni sa trostrukom pretnjom od gripa, respiratorne sincicijalne virusne infekcije i kovida. Sva tri virusa zajedno cirkulišu od ranog početka širenja gripa u novembru. Respiratorne sincicijalne virusne infekcije, koja obično imaju simptome slične gripu, takođe su u porastu, dok je kovid - 19 ostao pretnja otkako se pojavio.

U vezi sa ovom situacijiom i stručnjaci u Srbiji, pre svih virusolozi i imunolozi, apeluju da se što veći broj građana vakciniše protiv gripa, kao i da se masovno odazovu na vakcinaciju dvovalentnim (bivalentnim) vakcinom protiv kovida koja je već nekoliko dana u upotrebi u svim domovima zdravlja, kao i u Instututu "Batut". Reč je o mRNA vakcini koja sadrži dva soja virusa korona - originalni vuhanski i omikron tip BA1, proizvođača "Moderna".

- Svima koji su preležali kovid ili koji su vakcinisani u izvesnoj meri je opao imunitet i preporuka je da ga pojačaju time što će da prime ovo bivalentno cepivo - kaže prof. dr Miloš Marković iz Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu. - Ova vakcina sadrži aktuelne sojeve koji dominiraju u svetu, a istovremeno i onaj originalni vuhanski, čime zadržavamo širinu imunskog odgovora, jer potpuno je nepredvidivo da li će se pojaviti neka nova varijanta virusa.

Multivalnetne ili polivalnetne vakcine nisu novina u medicini, ističu stručnjaci. Njihova primena je odavno poznata kada je o vakcini protiv gripa reč. "Modernina" bivalentna vakcina savetuje se pre svih, starijima od 50 godina, hroničnim bolesnicima, zdravstvenim radnicima, korisnicima domova za stare i svim drugima starijim od 12 godina.

DATO VEĆ 14 MILIJARDI DOZA

PROFESOR Miloš Marković, imunolog, ističe da nema dileme kada je o bezbednosti vakcina protiv kovida reč, jer je u svetu do sada dato više od 14 milijardi ovih vakcina:

- Dakle, one su bezbednosno vrlo poznate i ispitane, a kada je reč o ovom dvovalentnom cepivu, građani treba da znaju da je samo u SAD dato već 44 miliona doza i da nije registrovana nijedna ozbiljna, negativna rekacija.

- Mi od novembra 2021. godine od kada je registrovan omikron nemamo novu varijantu virusa SARS KoV-2, već se registruju samo podvarijante omikrona - kaže prof. dr Ana Banko, virusolog. - Virus ne može da se promeni preko noći, već je za to potrebno vreme. Ovom vakcinom možemo da se zaštitimo protiv aktuelnih sojeva.

Dvovalentno "Modernino" cepivo savetuje se kao buster doza, onima koji su već potpuno vakcinisani. Može da se primi tri meseca nakon preležanog kovida ili nakon poslednje vakcinacije protiv kovida.

- Studije su pokazale da oni koji su preležali koronu, a nisu se vakcinisali, sada ako se vakcinišu imaju benefit od ove bivalnetne vakcine - kaže docent dr Emina Milošević, imunolog. - Osim toga bolje je vakcinisati se, nego razboleti se, jer tok bolesti je nepredvidiv i kod zdravog čoveka. Bivalentno cepivo bezbedno je i za sve onkološke pacijente, druge hronične bolesnike, kao i za trudnice.

BONUS VIDEO - UBICA NEGATIVNE ENERGIJE: Ćilibar ima razna lekovita svojstva, a ovaj je najkvalitetniji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIJE SVAKA MASAŽA DOBRA: Upozorenje stručnjaka - Oprez sa tretmanima ako imate neke od ovih tegoba